Hautajaisiin pukeutuminen – näillä etikettiohjeilla erotut eduksesi

hautajaiset pukeutuminen

Hautajaisiin pukeutuminen ei ole sellainen tilanne, jota toivoisi kohdalle osuvan, sillä surun kohdatessa ei vaatetusasiat ole ensimmäisenä mielessä. Hautajaisiin pukeutuminen ei ole hautajaisten pääasia, vaan saattaa edesmennyt ihminen viimeiselle matkalle arvokkaasti.

Pukeutumiskoodi on tehty ainoastaan helpottamaan pukeutumisvalintaa, sillä virallisiin tilaisuuksiin pukeutuminen ei ole jokaisella hallussa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että surun määrää ei vaatteilla mitata. Monesti pohdintaa aiheuttaa myös mitä osanotto korttiin kirjoitetaan? Jotta pukeutumisasiaa ei tarvitse miettiä kovin kauaa, tästä artikkelista saat vinkkejä siihen, kuinka hautajaisiin tulee pukeutua.

Miesten pukeutuminen hautajaisiin

Puku

Hautajaisiin pukeutuminen miesten kohdalla edellyttää pukeutumista tummaan pukuun, joka on aina joko musta tai syvän tummansininen. Myös todella tummanharmaa puku voidaan pukea, mutta pitää varautua siihen, että se näyttää monesti sisävalaistuksessa melko tunkkaiselta. Miesten puku voi olla yksi- tai kaksirivinen sekä kaksi- tai kolmiosainen. Mikäli puku on kolmiosainen, on tärkeää huomioida, että liivi kankaaltaan ei poikkea puvun muusta materiaalista vaan puku ja liivi muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Virallisissa tilaisuuksissa kannattaa kuitenkin turvallisesti pitäytyä kokonaan yksisävyisessä ja pinnaltaan hienostuneessa kankaassa, jossa ei ole kuvioita.

Valkoinen kauluspaita

Tumman puvun kanssa käytetään hillittyä valkoista ja puuvillaista kauluspaitaa, jonka kalvosimet voivat olla joko yksinkertaiset tynnyrikalvosimet tai kaksinkertaiset ranskalaiset kalvosimet.

Ranskalaisten kalvosinten kanssa kalvosinnappien tulee olla hillityt. Erittäin hyvä ja korrekti valinta ovat vaikkapa valkoiset silkkisolmut, materiaalista huolimatta. Surun kohdatessa on hyvä lähettää omaisille surunvalittelukukat.

Musta solmio

Ensisijaisesti tumman puvun ja valkoisen kauluspaidan kanssa puetaan mahdollisimman mattapintainen musta solmio. Mikäli tällaista ei omasta vaatekaapista löydy, erittäin hyvin sopii myös jokin muu tummasävyinen ja hillitty solmio, kuten vaikkapa tummansininen tai tummanharmaa. Solmio kannattaa solmia joko ranskalaisella tai englantilaisella solmulla. Suomalainen tapa käyttää mustaa solmiota eroaa esimerkiksi ruotsalaisten solmioetiketistä, sillä siellä lähiomaisilla on käytössä valkoinen solmio.

Valkoinen taskuliina

Puvun kanssa käytettävän taskuliinan tulee ehdottomasti olla valkoinen. Materiaali voi olla yleisesti pellavaa, mutta myös puuvillainen tai silkkinen käy. Taskuliina voidaan taittaa siistiksi viivaksi joko ns. tv-fold tyyliin jolloin se pilkistävää taskusta n. puoli senttiä tai vaihtoehtoisesti hillittynä kulmataitoksena. Jos liinan reuna jää näkyviin taitoksessa, sen pitää olla käsin viimeistelty.

Mustat nauhakengät ja sukat

Olennainen osa hautajaispukeutumista ovat mustat nahkaiset ja koristelemattomat nauhakengät. Etiketin mukaisesti kenkien tulisi olla mustat cap-toe oxfordit, mutta sopiva valinta ovat myös mustat derby-malliset nahkaiset nauhakengät. Hautajaisetiketti sanoo, että kenkien tulisi olla nahkapohjaiset, mutta on täysin sopivaa käyttää myös hillittyjä kumipohjaisia kenkiä. Valitsitpa minkälaiset kengät tahansa, niiden on ehdottomasti oltava puhtaat ja niiden tulee hillitysti kiiltää. Mikäli sää on kovin huono tai on liukasta, kengät voidaan suojata mustilla tai tummilla kalosseilla. Mustien kenkien kanssa tulee ehdottomasti käyttää mustia sukkia.

Vyö tai olkaimet

Puvun housujen kanssa käytössä voi olla musta hillitty pukuvyö. Vyön on hyvä olla musta, nahkainen ja hillittysolkinen. Kaikkein paras ja korrektein vyövalinta hautajaisiin ei ole ns. farkkuvyö. Pukuvyön helppona tunnusmerkkinä voidaan pitää on maksimissaan 3,5 sentin korkeutta.

Mikäli ei halua käyttää vyötä, on mahdollista käyttää myös joko mustia tai valkoisia olkaimia. Olkaimien väri voi olla kumpi tahansa, sillä olkaimia ei ole tarkoitus esitellä kaikille, vaan puvuntakki pidetään kiinni. Mikäli olkaimet sattuisivatkin vilahtamaan, ne sopivat väriltään erinomaisesti joko kauluspaidan tai puvun väriin. On hyvä käyttää nappiolkaimia, jos mahdollista.

Päällystakki

Päällystakkina suositellaan pidettävän pitkää tai vähintään polvimittaista takkia, lukuun ottamatta kesän kovimpia helteitä. Väriltään päällystakin tulee olla joko musta, tai tummasävyinen kuten tummansininen tai tummanharmaa. Päällystakin tulee peittää kokonaan puvun takki.

Kaulahuivi

Jos sää edellyttää kaulahuivin käyttöä, sellaista voidaan käyttää. Kaulahuivi on lähiomaisilla valkoinen, muilla hautajaisvierailla se on tummasävyinen. Erinomaisesti soveltuvat esimerkiksi musta, tummanharmaa tai tummansininen.

Käsineet

Jos hautajaissaattueen miespuoliset jäsenet käyttävät käsineitä, niiden tulee olla nahkaiset ja mielellään mustat. Soveltuvia vaihtoehtoisia värejä ovat tummanharmaa tai tummansininen.

Hattu

Hautajaisissa käytetyn hatun tulee olla tumma, lierillinen huopahattu. Talvella hyvä hattumateriaali on turkis. Mikäli ei löydy lierihattua, kannattaa kuitenkin käyttää minkälaista tahansa tummaa ja hillittyä hattua erityisesti talvella, etteivät korvat jäädy. Surusaattueen aikana hattu pidetään päässä, mutta arkun laskemisen ajaksi se otetaan pois päästä. Arkun äärellä luetaan myös muistovärssyt.

Sateenvarjo

Sateenvarjon tulee olla pitkävartinen ja joko tummansinisen tai mustan värinen.

Kello

Hautajaisasun kanssa yleisesti käytetään siistiä, yksinkertaista ja hillityn kokoista pukukelloa. Kello voi olla valmistettu joko teräksestä tai arvometallista ja sen tulee sointua muiden korujen kanssa yhteen. Kaikkein varmin valinta rannekkeen materiaaliksi on yksinkertainen musta nahka. Juhla-asun kanssa eivät sovellu käytettäväksi minkäänlaiset urheilukellot.

Naisten pukeutuminen

Etiketin mukaan naisten hautajaisvaatteet ja asusteet tulee olla mustat. Suositeltavia vaihtoehtoja ovat jakkupuku, leninki, vähintään polvipituinen tumma hame tai leningin ja jakun yhdistelmä. Leningin kanssa on sopivaa käyttää suruhuntua tai -huivia, lähiomaisella voi olla myös suruhattu harsolla.

Naisten paidan pitää olla peittävä ja pitkähihainen. Soveltuvia värejä ovat musta, tummansininen tai vaaleanharmaa. Myös tumma lila hyväksytään, sillä onhan se on kirkollinen väri. Kenkien on suosituksen mukaan oltava tummat umpikärkiset avokkaat. On hyvä pidättäytyä käyttämästä huomiota herättäviä korujen ja asusteita, tummia laseja kuitenkin voidaan käyttää. Käsilaukun on hyvä olla yksinkertainen ja musta. Päällysvaatteiden kohdalla käyvät samat suositukset kuin miestenkin pukeutumisessa, eli vähintään polvipituinen tumma takki ja käsineet ovat sopivat, mikäli sää niitä vaatii. Myös kukkalaite hautajaisiin on tärkeää muistaa hakea ajoissa.

Lasten pukeutuminen

Lasten kohdalla surujuhlaan pukeutuminen on hieman vapaamuotoisempaa, eli siistit juhlavaatteet ovat sopiva valinta. Tytön sopiva asukokonaisuus on tummansininen hame sekä valkoinen paita. Pojalle suositellaan käytettävän tummansiniset housut ja valkoinen paita. Kenkinä voivat olla mustat tai tummansiniset kävelykengät sekä kiiltonahkaiset kengät mustien tai tummansinisten sukkien kanssa. Taaperon sukat voivat olla myös valkoiset.

Sisällysluettelo

Naistenpäiväkukat

Säästä viisi euroa koodilla NAISTENPAIVA23 kun tilaat perjantaihin 3.3.2023 menneessä.