Surunvalittelukukat tuovat surevalle lohtua

Surunvalittelukukat

Kun suru kohtaa, muiden ei ole aina helppoa löytää sopivia sanoja. Kukat ovat kuitenkin aina kaunis ja kunnioitusta ilmaiseva tapa muistaa henkilöitä, joista suru on koskettanut. Kukilla on helppo osoittaa myötätuntoa surun keskellä. Silloinkin kun sanat eivät riitä, kukat tuovat lohtua ja välittävät tunteita. 

Surunvalittelukukat välittävät osanottosi ja ne voidaan lähettää kotiosoitteeseen saatuasi tiedon vainajan poismenosta. Kukat voivat olla joko maljakkoon laitettavana sidottuna kimppuna tai kauniiseen astiaan muotoiltuna asetelmana. 

Minkä väriset surunvalittelukukkien tulisi olla?

Yleensä surunvalittelukukkien värimaailma on eleetön ja hillitty vihreä-valkoinen tai sini-valkoinen. Surunvalittelukimppua tai -asetelmaa valitessa onkin hyvä pitäytyä hillityissä väreissä ja harmonisissa väriyhdistelmissä. Vihreä-valkoinen, violetti – sininen – valkoinen ja vaaleanpuna-valkoinen ovat ehkä useimmiten valitut väriyhdistelmät. Kukista surunvalittelukukiksi sopivat hyvin ruusut, eustomat, liljat ja neilikat. Paljon käytetään myös violetteja ja herkkiä pastellinsävyisiä kukkia surunvalittelukimpuissa tai -asetelmissa. Surunvalittelukukat etiketti ei ole kovin tarkka, kimpuissa käytetään monen sävyisiä kukkia. 

Violetti väri edustaa ylellisyyttä, hengellisyyttä ja voimaa. Siihen liitetään myös salaperäisyyttä ja mystiikkaa. Tummemmat violetin sävyt mielletään ylellisiksi ja haaleammat sävyt yhdistetään romanttisuuteen ja pehmeyteen. Violetti on rauhoittava väri ja se sopii hyvin luoville ihmisille. Kun suru on kohdannut, hyvä valinta kertoa surunvalittelusi on nimenomaan violetin sävyiset kukat. 

Sininen väri edustaa tyytyväisyyttä ja rauhaa. Lisäksi se liittyy vahvasti laatuun, auktoriteettiin sekä kestävyyteen. Sininen on edustettuna monissa uniformuissa sekä yritysten logoissa, sillä se kertoo luotettavuudesta. Myös sininen sopii erinomaisesti luoville ihmisille. Erityisesti tummansiniset sävyt antavat vakavamman vaikutelman, vaaleansiniset taas kuvastavat iloisia ja positiivisia asioista. Sinisävyiset kukat ovat erinomainen valinta surunvalittelukimppuun, sillä se välittää rauhoittavia ajatuksia surevalle. 

Vihreä väri edustaa uudelleensyntymää ja metsää. Vihreä on myös rauhoittava kuvastaen emotionaalista tasapainoa ja varmuutta. Vihreä väri herättää luovuuden. Tummemman vihreät sävyt yhdistetään maskuliinisuuteen, kirkkaamman vihreä kertoo terveydestä ja elinvoimaisuudesta. Limen vihreä yhdistetään harmoniaan ja tuoreuteen, se on myös virkistävä ja rauhallinen väri. Vihreä sopiikin monipuolisuutensa vuoksi erinomaisesti kimppuun, jonka viet surunvalitteluna läheiselle. Lähetä kukkia, ellet itse pääse viemään. Pääasia, että muistat kuitenkin jollain tavalla surevia läheisiä. 

Valkoinen väri edustaa viattomuutta, puhtautta ja keveyttä. Valkoinen rauhoittaa ja pehmeytensä ansiosta se luo toivoa. Valkoiset kukat sopivatkin kaikenlaisiin tilanteisiin, ja erityisesti surunvalittelukimppuihin, sillä se viestittää kaiken päättyvän hyvin. 

Millaisia eri hautajaiskukkia on?

Surunvalittelukimppu lähetetään vainajan läheisille kotiin. Se on lohtua tuova kukkalähetys ja siihen monesti liitetään pieni kortti osanottoviestillä. Monesti mietitään, mitä osanotto korttiin kirjoitetaan, mutta yleensä jokin pieni runo tai värssy toimii hyvin. 

Surukimppu sidotaan omin varsin ja se viedään siunaustilaisuuteen. Yleensä surukimppu sidotaan pisaranmuotoisena ja se voi olla pieni, keskikokoinen tai hyvinkin näyttävä, kuten asiakas toivoo.  Loistavat kukkavalinnat surukimppuun ovat mm. ruusut, valkoliljat, neilikat sekä callat. Usein surukimppuun kiinnitetään myös kaunis kangasrusetti ja kortti.

Surulaite on kukkalaite, joka on sidottu alustaan. Se lasketaan siunaustilaisuudessa arkun päälle. Surulaitteessa on kiinnitettynä kortti tai nauha, jossa on vainajan nimi ja pieni värssy sekä vainajaa viimeiselle matkalleen saattavien henkilöiden nimet. Surulaitteessa voidaan käyttää vaikkapa liljoja, ruusuja, neilikoita tai eustomia.

Seppele voidaan sitoa perinteisesti pyöreän malliseksi mutta myös sydämen mallisia käytetään. Se on todella tyylikäs ja perinteikäs valinta hautajaistilaisuuteen. Seppele voidaan sitoa selkeänä kukkaryhmänä tai se voidaan toteuttaa myös kokonaan kukitettuna. Yleisimmin käytetään ruusuja, freesioita, neilikoita ja orkideoita. Seppeleeseen voidaan kiinnittää nauha tai kortti, jossa lukee muistovarssyt

Millainen merkitys hautajaiskukilla on?

Kukilla on tärkeä merkitys hautajaisissa. Saattoväki tuo ne viimeisenä tervehdyksenään vainajalle. Usein kukkiin kiinnitetään kortti tai nauhat, joissa on lyhyt värssy tai runo. Hautajaiskukissa on myös symboliikkaa liitettynä, sillä esimerkiksi sinivalkoiset kukat nähdään usein sotaveteraaneille tuoduissa kukkavihoissa ja -laitteissa. 

Surunvalittelukukat ja hautajaiskukat ei ole sidottu mihinkään tarkkaan kaavaan. Kukat voivat myös korostaa vainajan luonnetta, jos omaiset niin haluavat. Monesti muistokahvitilaisuuden tarjoilupöytään asetetaan kaunis kukka-asetelma, sillä se tuo kattaukseen juhlavuutta ja arvokkuutta. 

Mitä surevalle voi sanoa?

Mitä surevalle voi sanoa?

Kuolema on kova paikka kuolleen läheisille. Kuitenkin haluamme myötäelää surevan kanssa ja osoittaa hänelle tukemme, mutta kuinka sen voisi tehdä kunnioittaen? On vaikea löytää sillä hetkellä oikeita sanoja. Onkin hyvä kohdata sureva henkilö sillä tavalla, mikä itselle on luontaisinta, vaikka se olisikin hyvin vähäeleinen. On hyvä pysähtyä ja kuunnella toista aidosti. 

Hänelle voi sanoa vaikkapa jotakin seuraavista: 

 • Voimia
 • Otan osaa
 • Voimia suruun
 • Surunvalitteluni
 • Olen pahoillani menetyksestäsi
 • En osaa kuvitella, miltä sinusta tuntuu
 • Voit aina soittaa minulle
 • Olen aina sinua varten

Sen sijaan surevalle ei kannata alkaa jakelemaan neuvoja, koska sinulla ei oikeasti ole aavistustakaan miltä hänestä tuntuu. Hyvätkin neuvot voivat vain ärsyttää. On hyvä antaa suremiselle aikaa niin paljon kun toinen sitä tarvitsee. Ei ole hyvä painostaa häntä lähtemään ihmisten ilmoille, vaikka kuinka sillä tarkoittaisikin hyvää. 

Surevalle ei kannata missään nimessä sanoa:

 • Nyt hän on päässyt parempaan paikkaan (hän on silti poissa surevan elämästä)
 • Kaikella on tarkoituksensa (tämä ei lohduta surun keskellä)
 • Tiedän, miltä sinusta tuntuu (et oikeasti tiedä, jokainen kokee surun eri tavalla)
 • Olet niin vahva, selviät kyllä (anna hänen olla heikko, hän ei tarvitse mitään tsemppiviestejä)
 • Oli hänen aikansa lähteä (vainajan poislähtö tuntuu silti epäreilulta, tämä ei lohduta)
 • Hän taisteli urheasti loppuun asti (tuntuu siltä, että ei taistelu kuitenkaan riittänyt, koska hän on poissa)

Joskus ei tarvitse sanoa mitään. Pelkkä halaus ja sanaton viestintä riittää. Sureva tietää, että olet olemassa ja sinulta saa apua, jos sille on tarvetta. Sanat voivat pilata monta asiaa, jotka ilman niitä olisivat sujuneet paremmin. 

Sisällysluettelo

Naistenpäiväkukat

Säästä viisi euroa koodilla NAISTENPAIVA23 kun tilaat perjantaihin 3.3.2023 menneessä.