Tekemistä Oulussa – nappaat parhaat vinkit!

Oulu

Joskus sitä haluaa irtautua arjesta ja käydä viikonloppulomalla vaikka jossain Euroopan kaupungissa. Mitä jos et lähtisikään merta edemmäs kalaan vaan tutustuisit kotimaan kaupunkeihin ja erityisesti Ouluun? Ouluun on helppo matkustaa vaikka junalla tai lentäen ja siellä on paljon erilaisia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä koko perheelle. Käymme tässä artikkelissa läpi millaista tekemistä Oulussa on.

Tekemistä Oulussa koko perheelle

Tiedekeskus Tietomaa

Tiedekeskus Tietomaa on loistava vierailukohde niin lapsille kuin aikuisillekin. Tietomaasta löytyy huikea näköalahissi ja paljon erilaisia teemanäyttelyitä. Täällä voi sukeltaa tieteen ihmeelliseen maailmaan, sillä Tietomaassa saa puuhastella erilaisten vimpaimien kanssa ja tehdä kokeita. Tietomaa on avoinna läpi vuoden, joten sinne voi mennä myös talvella ja se tarjoaakin mielenkiintoista tekemistä Oulussa lapsille. 

PotnaPekka

PotnaPekka on paikallisjuna, joka kiertää Oulussa kesäisin. Juna kulkee pyöräteitä pitkin Nallikariin ja takaisin. Paikallisjunasta näkee kaupungin ihan eri silmin. 

Seikkailupuisto Huikia

Seikkailupuisto Huikia tarjoaa upeita elämyksiä ja itsensä ylittämisen mahdollisuuksia korkeuksissa, köysiseikkailun merkeissä. Puistossa liikutaan enimmäkseen erilaisilla puihin rakennetuilla radoilla vaijereiden varassa. Täällä voit haastaa oman kehosi ja myös mielesi. Sisäinen seikkailija saa astua esiin, jos uskallat antaa sen tehdä niin. Vauhdin voit päättää itse. Myös Helsinki tarjoaa etelässä vieraileville monenlaisia seikkailupuistoelämyksiä.

Kierikkikeskus

Kierikkikeskus on kivikautinen kylä, jossa voi tutkailla kivikautisten suomalaisten elämää. Keskuksessa järjestetään myös kaikenlaisia tapahtumia, kuten konsertteja. Kierikkikeskuksen esineet ja rakenteet kiehtovat kaikenikäisiä. Keskus on avoinna vain kesäisin. 

Oulun tunnetuimmat nähtävyydet

Toripolliisipatsas

Toripolliisipatsas sijaitsee Oulun Kauppatorilla ja se on kaupungin tunnetuin maamerkki. Patsas on Kaarlo Mikkosen valmistama ja se valvoo ylväänä torin tapahtumia Kauppahallin edustalla. Toriranta ja sen upeat vanhat aitat ovat Oulun kauneinta antia. Myös modernin arkkitehtuurin kirjasto sekä teatteri ovat ilo silmälle. Oulun torilla kannattaakin käydä vain katselemassa ja kiertelemässä, varsinkin kesällä tämä on viihdyttävä miljöö. 

Oulun linna

Oulun linna on yksi Oulun kaupungin historiallisimmista nähtävyyksistä. Linnasta toki on nykyään jäljellä enää pelkät rauniot. Vanhojen linnan perustusten päällä on Oulun merikoulun tähtitorni. Oulun linnan vanhimmat osat ovat peräisin 1590-luvulta. Linna kivikellarissa on mielenkiintoinen näyttely Oulun linnan historiasta. 

Oulun tuomiokirkko

Oulun tuomiokirkko on eräs Suomen kauneimmista. Se on Carl Ludvig Engelin suunnittelema ja kirkko on valmistunut vuonna 1832. Jotkin kirkon vanhemmat kivirakenteet ovat peräisin 1700-luvulta, kun vanha kirkko tuhoutui tulipalossa. 

Herkuttelua Oulussa

Sokeri-Jussin Kievari

Sokeri-Jussin Kievari on suositeltava kohde kaikille hyvän ruuan ystäville. Sinne kannattaa mennä Pikisaaren alueen ulkoilureittiä pitkin ja nauttia samalla huikeista maisemista. Sokeri-Jussin Kievari tarjoaa laadukasta ruokaa ja juomaa. Vanhan hirsimakasiinin tunnelma on vertaansa vailla ja keittiö on tunnettu maukkaasta lähiruoastaan. Kesäisin voi hyvän ruoan lisäksi nauttia kauniista maisemista Sokeri-Jussin Kievarin terassilla.

Kamppari 5

Kamppari 5 tarjoaa legendaariset hampurilaiset ja se onkin ehkä koko Suomen paras hampurilaisravintola. Burgerit valmistetaan käsityönä ja niihin ripautetaan salaiseksi mausteeksi hyppysellinen pohjoista asennetta. Tampere sai nauttia hetken Kampparin burgereista, mutta joko kaupunki ei ollut valmis Kampparille tai Kamppari ei ollut valmis Tampereelle. Oli miten oli, tämä kokeilu jäi lyhyeksi. 

Ravintola Uleåborg

Ravintola Uleåborg on monen mielestä Oulun paras ravintola, rohkeimmat sanovat jopa että koko Pohjois-Suomen paras. Ravintola sijaitsee vanhassa makasiinirakennuksessa ja siellä tarjoillaan herkullista fine dining ruokaa ilman turhaa teatterillisuutta. Ravintola on sopivassa suhteessa rento sekä arvokas, joten saat takuulla kaupungin loistokkaimman ravintolaelämyksen. 

Oulun viheralueet

Ainolan Puisto

Ainolan Puisto on Oulun vehreä sydän. Puistot ovatkin isommissa kaupungeissa sen keidas, johon hakeudutaan hengähtämään ja lataamaan akkuja omassa rauhassa. Ainolan Puiston läheisyydessä on vettä sekä luontoa, joten se on monen mielestä kaupungin rentouttavin alue. Kukkalähetys Oulu voi toimittaa puistoon vaikka kauniin kukkakimpun rakastetulle, mikäli romantiikka valtaa sydämen.

Hiirosenoja 

Hiirosenoja on myös upea alue, jonka kummallakin puolella on ihanan vihreää puistomiljöötä. Alueelta löytyy myös huikea taideteos ’Hiirosenojan ylittävä riippusilta’

Aktiviteetit Oulussa

Hailuodon majakkasaari

Hailuodon majakkasaari on loistava retkeilykohde. Majakka on eräs parhaiten säilyneistä tiilimajakoista. Majakan huipulle on mahdollista kiivetä kierreportaita pitkin ja ihailla Perämerelle avautuvaa maisemaa. Majakan ympärillä ovat luotsien ja majakan henkilökunnan rakennukset, joista osa on nykyään ravintola- ja majoituskäytössä. 

Syötteen kansallispuisto

Syötteen kansallispuisto sopii kaikille oman elämänsä eräjormille. Voit tehdä vaikka yöretken ihanalle Ahmatuvalle, ja saada näin mahtavan irtioton arjen harmaudesta. Jos varaat petipaikan, käytössäsi on myös sauna, jossa voit rentoutua patikkaretken jälkeen. Muita lähistöllä olevia kansallispuistoja ovat Perämeren kansallispuisto ja Rokuan kansallispuisto. Kansallispuistoissa vaellus on mahtavaa tekemistä Oulussa talvella. 

Hietasaari

Hietasaari on upea nähtävyys, johon pääsee helposti omalla autolla tai vaikka pyörällä. Usein myös minijuna kuljettaa matkailijat alueelle kesäisin. Hietasaaressa on hienoja kuntoiluratoja sekä ulkoilupuistoja. Myös Oulun tunnetuin uimaranta eli Nallikari sijaitsee Hietasaaressa. 

Oulun mielenkiintoiset museot

Museot

Museot ovat loistavaa tekemistä Oulussa, erityisesti sateisena päivänä. Suositeltavia kohteita museoiden ystäville ovat Merimiehenkotimuseo, joka sijaitsee ihan Oulun keskustan läheisyydessä idyllisessä Pikisaaressa. Merimiehenkotimuseota kutsutaan myös Matilan taloksi ja se sijaitsee Oulun vanhimmassa säilyneessä puutalossa. 

Kasvitieteellinen puutarha

Kasvitieteellinen puutarha esittelee Oulun yliopiston tutkimusta eri aloilta. On myös mahdollista vuokrata Tiedepuutarhan tiloja vaikkapa erilaisille työpajoille, tapahtumille ja tapaamisille. 

Pohjoinen Valokuvakeskus

Pohjoinen Valokuvakeskus on Pohjois-Suomen ainoa valokuvataiteeseen erikoistunut galleria. Siellä voi tutustua niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin ammattitaiteilijoiden valokuvanäyttelyihin. 

Oulun taidemuseo

Oulun taidemuseo on yksi Suomen suurimmista alueellisista vastuumuseoista niin henkilökunnan lukumäärän kuin näyttelytilojenkin mukaan. Museossa on nähtävillä vaihtuvia suomalaisen ja kansainvälisenkin taiteen näyttelyitä. Myös erilaisia työpajoja, yleisöluentoja ja esityksiä voi nähdä 

Ilmaista tekemistä Oulussa

Oulussa riittää myös paljon ilmaista tekemistä eikä kaikesta siis tarvitse aina maksaa. Kaupungin upeasta tarjonnasta pääsee nauttimaan myös edullisesti. Torin Kauppahallin putiikeissa kiertäminen tai Rotuaari- kävelykadun liikkeissä vierailu ei välttämättä maksa mitään ellet halua ostaa mitään. Monesti jo pelkkä ihanissa putiikeissa vierailu saa hyvälle tuulelle. 

Myös puistoissa käyskentely on ilmaista, toki rahaa saattaa kulua muutaman jäätelöpallon verran. Kirpputoreillakin voi vain käydä katselemassa eikä näppeihin tarvitse jäädä mitään ostettavaa. Kirpputoreilla kiertely onkin mukavaa ajanvietettä, etenkin sadepäivinä. 

Sisällysluettelo

Naistenpäiväkukat

Säästä viisi euroa koodilla NAISTENPAIVA23 kun tilaat perjantaihin 3.3.2023 menneessä.