Millainen tulee olla kukkalaite hautajaisiin?

kukkalaite hautajaisiin

Kukkalaite hautajaisiin – sillä on monta erilaista nimeä. Sitä kutsutaan myös hautavihoksi, kukkavihoksi tai suruvihoksi. Hautajaisvieraat hankkivat joko perinteisen kahvaan sidotun hautavihon tai modernimman hautakimpun. Yksittäistä kukkaa voi täydentää esimerkiksi harsokukilla tai vihreillä lehdillä. On hyvä tapa saatuaan tiedon vainajan poismenosta lähettää myös surevien läheisten kotiin surunvalittelukukat, mikäli ei niitä itse pääse tuomaan.

Hautajaiskukissa saa näkyä persoona

Koska kyseessä on viimeinen henkilökohtainen tervehdys vainajalle, hautajaiskukissa saa näkyä persoonallisuus. Niinpä kukkien väriksi voi valita vapaasti juuri sellaiset kuin haluaa. Hautajaiskukissa käytettävien kukkien määrä ja mitä kukkia käytetään, määrittelevät kukkien hinnan. 

Valkoinen väri on perinteisin hautajaiskukkien väri. Siihen yhdistetään useimmiten sinistä, liilaa ja vihreää. Mikäli vainaja on eläessään ollut räväkkä persoona, voidaan käyttää myös oransseja tai keltaisia kukkia. Kukkalaite hautajaisiin voi siis olla ”vainajan näköinen”. 

Hautajaiskukat viestittävät kunnioitusta niin vainajaa kuin omaisiakin kohtaan. Kuitenkin käytetyt kukat ilmaisevat jäähyväiset vainajalle tuoden tärkeän viestin hautajaisiin sekä muistotilaisuuteen. Yleensä hautajaiskukiksi valitaan kukkalaite, hautakimppu tai seppele. Nykyään yksittäinen kukka on yleistynyt hautajaiskukkana. 

Kukkalaite arkun päälle

Arkun päälle tuleva kukkalaite kiinnitetään pienillä nauloilla arkkuun kappelissa ennen siunauksen alkua. Arkkulaite kuvastaa vainajaa ja se voidaan tehdä luovasti. Voit antaa floristille vapaat kädet arkkulaitteen sitomiseksi kun olet päättänyt millaiset ja minkäväriset kukat siihen haluat. Näin arkkukukista saadaan juuri halutunlaiset. On olemassa monia eri vaihtoehtoja arkkulaitteelle, se voi olla perinteinen kukkasieneen tehty koriste, köynnös, koko arkun mittainen koriste tai kauniisti laskeutuva kimppu.

Perinteinen kukkalaite on yleisin

Yleisemmin hautajaisissa käytetään kukkalaitetta, jossa kukat on kiinnitetty asetelmassa olevaan sieneen, jossa on kahva kantamista varten. Kukkalaitteen muoto voi olla pyöreä tai pisaranmallinen. Vaikka kukkalaite onkin perinteinen, väri- ja kukkalajivalinnat voivat olla hyvinkin vapaamieliset. Taitavan floristin käsissä syntyy varmasti ainutlaatuinen kukkalaite.

Kukkakimput ovat suosittuja

Kukkalaitteen rinnalle on nousseet kukkakimput. Suurimpana erona kukkalaitteeseen on se, että kukkakimpussa ei ole hautakahvaa, josta asetelmaa kannetaan. Kimppu voidaan tehdä eri kokoisina ja eri tyylisinä. Kimppu voidaan siis sitoa todella pelkistetysti tai rennon boheemisti. Usein kimppu sidotaan kauniilla nauhalla, johon jäähyväistervehdys on helppo kiinnittää.

Kukkakranssi tai seppele

Hautajaisseppele tai kukkakranssi on yleensä renkaan muotoinen kukka-asetelma. Kranssiin voidaan kiinnittää myös kaunis nauha, johon on muistosanat on kirjoitettu. Kukkaseppeleitä näkyy nykyään harvemmin hautajaisissa, vaikka niillä onkin pitkät perinteet.

Yksittäinen kukka on kaunis

Pelkkä yksittäinen kukkakin voi olla kaunis symbolinen ele.Yksittäinen kukka voidaan viedä jos ei ole vainajalle kovin läheistä sukua tai sitä on erityisesti toivottu.Kaunis ruusu on aina hyvä valinta, mutta myös liljat ja kallat ovat arvokkaita kukkia. Myös vainajan lempikukka on hyvä valinta. 

Hautausperinteissä on tapahtunut muutos, kun tuhkaamiset ovat yleistyneet. Suoranaisesti yksittäisellä kukalla muistamiseen ei kehoteta, mutta koska varsinkin isommissa kaupungeissa voi olla useammat hautajaiset peräkkäin saman päivän aikana, käytäntö tämän sanelee. Kukkalaite hautajaisiin on siis yhä useammin pelkkä yksittäinen kukka. 

Kukkalaitteet viedään arkkuhautajaisissa saattueen mukana haudalle, johon ne myös jätetään. Muistotilaisuudessa on muistopöydällä monesti ainoastaan omaisten kukkalaite. Tuhkauksessa kukat tulisi ottaa muistotilaisuuteen mukaan tai jättää ne kappeliin ja noutaa ne sieltä myöhemmin. 

Tämän vuoksi on alettu pyytää tuomaan vainajan muistolle vain yksi kukka, joka voidaan jättää arkun vieressä olevaan vaasiin, joka on helppo ottaa muistotilaisuuteen mukaan. Monet haluaisivat edelleen viedä isomman kukkalaitteen, mutta mikäli kutsussa on mainittu yhden kukan toive, sitä noudatetaan tunnollisesti.

Miten kukkien kanssa toimitaan hautajaisissa?

Ennen tilaisuuden alkua poistetaan sellofaanit tai paperit hautavihosta, hautakimpusta tai yksittäisestä kukasta. Yleensä kukkavihko hautajaisiin on pakattu kuljetusta varten, joten tällaiset rapisevat materiaalit on hyvä poistaa, ettei tarvitse niiden kanssa rapistella kirkossa tai kappelissa. Kukat voidaan laskea yksin tai isommalla joukolla, vaikkapa perhekunnittain. Muistovärssy luetaan kukkien laskemisen yhteydessä. Halutessasi voit tehdä kukkien laskun myös hiljaisuudessa. Voit koskettaa arkkua. Lopuksi hetken hiljaisuus arkun äärellä, ja tervehdys lähiomaisille hillityllä nyökkäyksellä.

Siunaustilausuuden lopuksi kukkalaitteet kerätään arkun ääreltä ja kukat otetaan mukaan surusaattueeseen. Hautaan voidaan heittää yksittäisiä kukkia ja muistokukat lasketaan vapaasti haudalle kannen laskemisen jälkeen. Uurnahautauksessa kukat viedään tulevalle hautapaikalle. Omaiset vievät kukat joko sukuhaudalle, sukulaisen haudalle tai puolison haudalle. Kukkalaitteet voidaan viedä myös omaisten kotiin. 

Missä järjestyksessä hautajaiskukat lasketaan?

Arku ja kukat

Kukkien laskemisen aloittavat yleensä lähiomaiset, tämän jälkeen muut sukulaiset ja viimeisenä ystävät sekä työkaverit. Pääsääntöisesti vasemmalla puolella istuvat laskevat kukat arkun vasemmalle puolelle ja oikealla puolella istuvat oikealle. Tasapuolisuus kannattaa kuitenkin huomioida, jotta  kukkia tulee tasaisesti arkun molemmille puolille. Kukkalaite lasketaan arkun viereen sille varatulle telineelle tai vaihtoehtoisesti lattialle. Arkun päälle kukkia ei lasketa.

Kukkalaitteet voidaan laskea omaisten sopimuksen mukaisesti kappelissa, kirkossa tai haudalla. Mikäli käytössä on käsiohjelma, siinä mainitaan asiasta. Arkun vieressä vietetään muutaman sekunnin hiljainen hetki. Tämän jälkeen joku kyseisen kukkalaitteen tuojista lukee viimeisen tervehdyksen, joka voi olla yksinkertaisesti vain ”muistoa kunnioittaen” tai jokin pidempi osanottoteksti. Usein mietitään mitä osanottokorttiin kirjoitetaan? Tähän voi pyytää apua kukkakauppiaalta, sillä heillä on usein erilaisia värssykirjoja käytössään. Laskijat tervehtivät omaisia nyökäten äänettömästi ennen kuin palaavat omalle paikalleen. 

Nykyään varsinkin tuhkahautauksissa on aina vain enemmän yleistynyt tapa laskea vain yksi ainoa kukka. Se voidaan asettaa arkun sivussa olevaan laskokseen tai arkun vieressä olevaan telineeseen. Kannattaa seurata. miten omaiset toimivat ja tehdä samoin. 

Loppusoitto päättää siunauksen, jonka jälkeen suntio tai pappi pyytää arkunkantajia saapumaan arkun äärelle. Sitten kantajat lähtevät kantamaan arkkua ulos lähiomaisten liittyessä ensimmäisenä saattojoukkoon. Heidän jälkeensä joukkoon liittyvät vainajan oikealla puolella istuneet sukulaiset ja tämän jälkeen vasemmalla puolella istuneet. Mikäli kukat on arkkuhautauksessa laskettu jo sisällä, ei haudalla lueta tekstejä enää uudelleen. Kukat asetetaan haudan peittävän kannen päälle, sen jälkeen kun vainaja on laskettu hautaan.

Naistenpäiväkukat

Säästä viisi euroa koodilla NAISTENPAIVA23 kun tilaat perjantaihin 3.3.2023 menneessä.