Vaasan nähtävyydet – nämä pitää kokea

Vaasan nähtävyydet

Vaasa on upea rannikkokaupunki, jonka nähtävyydet tuovat lomaan upeaa tunnelmaa. Tekemistä Vaasassa riittää ympärivuotisesti ja nähtävyyksiä on takuulla niin isoille kuin pienillekin matkailijoille. Vaasa on täynnä elämyksiä, ei aina tarvitse valita siis matkakohteeksi Helsinki.

Vaasa on hieman unohdettu matkailukohde, mutta ihan suotta, sillä Vaasassa vierähtää helposti pitkä viikonloppu. Kaupungissa kohtaavatkin nykyaika ja historia. Upea saariston luonto, meritunnelma ja kauniit historiaa huokuvat rakennukset tekevät Vaasasta mitä upeimman kohteen lomamatkalle. Vaasan nähtävyydet ovatkin vertaansa vailla.

Koko perheen tekemistä Vaasassa

Kylpylä ja vesipuisto Tropiclandia

Kylpylä ja Vesipuisto Tropiclandia on kaikkien vesipetojen unelma. Kylpylässä riittää huikeita vesiliukumäkiä, aaltoja, porealtaita, vesiverho, eksoottisia saunoja ja siellä on aina miellyttävän lämmintä. Vesipuistoalueeseen kuuluvat hurjat vesiliukumäet, lastenaltaat, poreallas ja auringonottoalueet terasseineen. Kesäisin on mahdollista liukua vesiliukumäissä ulkovesipuistossa, ja ympäri vuoden on mahdollista helliä itseään lämpimissä vesissä tai heilua aaltokoneen nostattamissa pyörteissä.

Lilliputti kaupunkijuna

Lilliputti kaupunkijuna on hauska tapa liikkua Vaasassa. Lilliputti kuljettaa tarpeeksi hitaalla nopeudella, joten sen kyydistä voi Vaasaan tutustua ihan uudella tavalla. Lilliputista voi bongailla lisää tekemistä lapsille Vaasassa. 

Luonnontieteellinen näyttely Terranova

Terranova on Pohjanmaan museon luonnontieteellinen näyttely. Terranova tarkoittaa latinaksi uutta maata, jota Merenkurkussa syntyy maankohoamisen seurauksena 9 mm vuosittain. Terranovassa esitellään Merenkurkun ja Vaasan seudun luontoa aina jääkaudesta nykypäivään asti. Terranovassa voi ihmetellä maankohoamisen ilmiötä ja sen seurauksia, tutustua Merenkurkun kauniiseen saaristoon. 

Tunnetuimmat Vaasan nähtävyydet

Strömsö

Strömsö ohjelmaa kuvataan Vaasassa idyllisessä huvilassa eli se on ihan oikeasti olemassa. Vuonna 1852 rakennettuun huvilaan voi tutustua opastetuilla kävelykierroksilla sekä erikseen varattavilla ryhmävierailuilla. Sen ympäristö on niin kaupunkilaisten kuin turistienkin suosiossa. Strömsö sijaitsee Västervikissä, noin 10 kilometriä Vaasan keskustasta. 

Merenkurkku

Merenkurkun saariston maailmanperintökohteessa voi tehdä tutkimusretkiä upeaan luontoon, geologiaan ja kulttuuriin. Merenkurkun saariston maailmanperintöalue on loistava paikka kokea ja tutkia viimeisen jääkauden jälkeistä maankohoamista. Useimpiin kohteisiin pääsee näppärästi autolla tai veneellä. Alueeseen voi myös tutustua pyöräillen, meloen, patikoiden ja kesäisin myös nousemalla maailmanperintöristeilyn kyytiin. Myös Oulu hurmaa upeilla rannikkomaisemillaan. 

Vanhan Vaasan rauniot

Vanhan Vaasan rauniot sijaitsevat n. seitsemän kilometrin päässä Vaasan keskustasta ja ne näkee helposti kävellen. Rauniopuistosta löytyy Pyhän Marian kirkon rauniot, kellotapulin rauniot ja Vaasan triviaalikoulun rauniot. Alueella on sijainnut aikanaan myös Vaasan raatihuone. Kaupungin keskus sijaitsi täällä aina vuoteen 1852 eli Vaasan paloon asti. Vanhasta Vaasasta jäivät jäljelle Pyhän Marian kirkon upeat rauniot, kaunis Vaasan hovioikeuden talo sekä Wasastjernan talo, jossa toimii nykyisin Vanhan Vaasan museo. Reilun kilometrin päässä on myös kallio, jolla on mestattu kaksi noitaa 1600-luvulla. Kukkalähetys Vaasa voi halutessa toimittaa vaikka kosintakimpun raunioille. 

Raippaluodon silta

Raippaluodon silta vie Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen pohjoisosaan. Se on Suomen pisin silta, huikealla 1045 metrin pituudellaan. Raippaluodon silta on valmistunut vuonna 1997. Merenkurkun saaristossa on tänä päivänä jopa 5600 saarta, joten Merenkurkun saaristo tarjoaa huikaisevan tutkimusmatkan. Useimpiin kohteisiin pääsee autolla tai veneellä. Alueeseen voi tutustua myös pyörällä, melomalla tai patikoimalla. Matkaa Vaasan keskustasta Raippaluodon sillalle on n. 20 km.

Vaasan puistot

Aaltopuisto

Aaltopuiston vanhat, suuret puut tarjoavat alueelle rauhaisan ja puolivarjoisan tunnelman. Puistossa on leikattuja nurmialueita ja siellä sijaitsee leikkialue sekä istumapenkkejä. Alueen läheisyydessä on myös tenniskenttä ja nurmipintainen jalkapallokenttä. 

Alppiruusupuisto

Alppiruusupuisto on tunnelmallinen, rauhallinen ja varjoisa puisto mäntymetsäisellä suoalueella. Alueella on useita kävelyyn tarkoitettuja hakekäytäviä, ja reitin varrella kasvaa useita kymmeniä eri lajisia alppiruusuja. Kasvien kukinta on parhaimmillaan alkukesällä. Puistossa on myös oleskelua varten istumapenkkejä.

Hovioikeudenpuisto

Hovioikeuden puiston suunnittelun aloitti lääninarkkitehti Carl Axel Setterberg vuonna 1855. Hovioikeudenpuiston vanhimmat puut ovat peräisin 1870-luvulta ja siellä sijaitseva Rantapaviljonki on vuodelta 1869. Nykyään paviljongissa toimii Ravintola Strampen ja siellä sijaitsee myös aurinkokello. Puistossa on kesäisin kauniita kesäkukkaistutuksia. Puiston rannassa on penkkejä oleskelua varten ja puut tarjoavat mukavan, viilentävän suojan vierailijoille lämpiminä kesäpäivinä. 

Hovioikeuden puistossa sijaitsee myös Jääkäripatsas. Jääkärit saivat Suomen itsenäistymisen aikoihin sotilaskoulutuksensa Saksassa. Jääkärit palasivat takaisin Suomeen koulutuksesta 25.2.1918 ja kokoontuivat Vaasan torille. Patsas on vuodelta 1958 ja se on kuvanveistäjä, professori, jääkärikapteeni Lauri Leppäsen työ. Hovioikeuden puistossa sijaitsee myös professori Artturi Leinosen muistomerkki. Muistomerkin on suunnitellut kuvanveistäjä Terho Sakki ja se on vuodelta 1981. Professori Leinonen oli lehti- ja nuorisoasimies, kansanedustaja, kirjailija ja professori.

Vaasan aktiviteetit

Vaasan seudun kaunis luonto suorastaan kutsuu retkeilemään. Voit valita lukuisista poluista, joilla on mahdollista käydä tekemässä virkistävä päiväretki luonnon helmassa. Rovaniemi kutsuu myös luonnon pariin rentoutumaan. 

Pilvilammen ulkoilualueella voi kesäisin vaeltaa sekä pyöräillä. 

Öjenin luontopolku on pituudeltaan 4,5 kilometrin mittainen ja se on mukava päiväretki. Sen varrella on infotauluja, jotka esittelevät vanhan metsän lajeja.

Bergön luontopolku kulkee vaihtelevassa maastossa. Se on seitsemän kilometrin mittainen ja sen varrella on kaksi taukopaikkaa, joilla on tulentekomahdollisuus. 

Pidemmälle reitille kaipaavan pitää lähteä kohti Laihiaa, josta lähtee Jurvan ja Ilmajoen kuntien alueella ulottuva 45 kilometriä pitkä reitistö. Sen varrella on upeaa suomaisemaa, lehtoja, kalliomaastoja sekä talousmetsää.

Zip Adventure Park

Zip Adventure Park on seikkailupuisto, joka sijaitsee Suomen aurinkoisimmassa kaupungissa eli Vaasassa. Seikkailupuisto löytyy myös kaupungista Tampere. Täällä voi kokea seikkailun merkeissä erilaisen, nopeatempoisen ja houkuttelevan päivän. Puisto sopii kaikenikäisille ja siellä voi viettää hauskan päivän vaikka riippumatta perheen kanssa, yrityksen virkistäytymispäivää viettäen tai kaveriporukan seurassa. Zip Adventure Park tarjoaa haasteita jokaiselle, voit kulkea puunlatvojen välissä, haastaa itsesi ja nauttia jännityksestä sekä maisemista. Täällä ei tarvitse miettiä mitä tehdä Vaasassa, sillä aika kuluu kuin siivillä puissa killuen. 

Zip Adventure Parkissa voit kokeilla taitojasi ja mitata rohkeuttasi kulkemalla puusta toiseen kulkevia, toinen toistaan haastavampia ratoja ja ylittämällä niillä olevat esteet. Lopuksi liu’ut tyylikkäästi maaliin. Korkeanpaikan kammoisille on tarjolla myös maanpinnalla olevia aktiviteetteja.

Sisällysluettelo

Naistenpäiväkukat

Säästä viisi euroa koodilla NAISTENPAIVA23 kun tilaat perjantaihin 3.3.2023 menneessä.