Hääpäivien nimet ja niiden merkitykset

hääpäivien nimet

Hääpäivien viettämisen perinne on saanut alkunsa keskiajalta, jolloin porvarillisen hallitsevan luokan jäsenet lahjoittivat vaimoilleen hopeakruunuja 25 vuoden avioliiton muistoksi ja kultaisia kruunuja 50 yhteisen vuoden kunniaksi. Onneksi tämä käytäntö on säilynyt ja kehittynyt vuosisatojen saatossa, ja joka vuotta juhlitaan nyt eri nimellä ja merkityksellä.

Rooman aikojen jälkeen luetteloon on lisätty monia erilaisia esineitä aina paperista timantteihin. Näiden lisäksi hääpäivien nimet tunnetaan myös jalokivien, värien ja kukkien muodossa. Paperin, puuvillan, nahan ja posliinin vuosipäivät ovat perinteen vanhimpia, ja niitä käytettiin alun perin auttamaan aviomiehiä ja morsiamia tietämään, mitä lahjoittaa toisilleen. Vuosien kuluessa kiven tai materiaalin arvo nousee, kunnes avioliitto täyttää 60 vuotta, jota symboloi timantti eli arvokkain kivi. Tässä artikkelissa kerromme kaikkien hääpäivien nimet sekä muutamia kiehtovia faktoja.

Vuosipäivät 1–10

Ensimmäinen hääpäivä: Paperi

Paperi eli tyhjä kangas edustaa avioliiton tarinaa, jota ei ole vielä kirjoitettu. Lahjaksi sopii jokin paperista valmistettu, kuten kirja tai konserttiliput. Ehkä jopa lentoliput, jos pidätte matkustelusta. 

Toinen vuosipäivä: Puuvilla

Toisena avioliittovuotena kumppanit lähentyvät entisestään, joten yhteen kudotut puuvillalangat edustavat tätä. Lahjaksi sopii jokin pukeutumiseen liittyvä, varmista kuitenkin että koko on oikea. 

Kolmas vuosipäivä: Nahka

Perinteisesti nahka on ollut suojan symboli, joten tämä materiaali muistuttaa suojasta ja vakaudesta, jota pari tarjoaa toisilleen. Sopiva lahja voisi olla käsilaukku, lompakko tai toalettipussi. 

Neljäs vuosipäivä: Keramiikka

Keramiikka muistuttaa arvostuksesta ja kestävyydestä. Lahjaksi sopii vaikkapa keraamiset aamiaiskulhot tai mukit.  

Viides vuosipäivä: Puu

Puihin on kautta aikojen liitetty sekä voimaa että viisautta ja nämä ovat myös viiden vuoden avioliittoon liittyviä ominaisuuksia. Lahja voisi olla jokin puinen huonekalu. 

Kuudes vuosipäivä: Sokeri

Kuudes vuosipäivää muistuttaa paria heidän alkuaikojen yhteisistä hetkistään ja kuinka suloinen heidän siteensä oli silloin ja on edelleen. Lahjaksi sopii esimerkiksi pussillinen rakkasi lempikarkkeja, hattaraa tai itse leivottu täytekakku.

Seitsemäs vuosipäivä: Villa

Lämpö on eräs onnellisen avioliiton ainesosista ja villa symboloi tätä tunnetta. Lahjaksi sopii villasukat tai yöpyminen upeassa villassa.

Kahdeksas vuosipäivä: Pronssi

Pronssi suojaa pahoja voimia vastaan ja yhtenäistää energioita. Lahjaksi sopii esimerkiksi pronssinen Kalevalakoru. 

Yhdeksäs vuosipäivä: Kromi

Kromi näyttää, kuinka parin tulee mukautua toistensa tarpeisiin. Suhde toimii vain, jos molemmat osapuolet ovat valmiita tekemään uhrauksia. Lahjana voi olla vaikka kodinelektroniikkaa.

Kymmenen vuotta: Tina

Tina edustaa sitä, kuinka kumppanuus voi kestää pitkään. Lahjaksi sopii kelttiläinen tinakoru. 

Vuosipäivät 11–20

Materiaalit etenevät herkimmästä esineestä kestävimpiin symboloiden kuinka avioliitto vahvistuu ajan myötä ja kuinka tämä erityinen liitto kasvaa turvallisemmaksi ja intiimimmäksi vuosien kuluessa. Hääpäivien nimet muuttuvat myös kestävimmiksi materiaaleiksi.

Yhdestoista vuosipäivä: Teräs

Tämä vahva materiaali symboloi sitä, kuinka vahva suhde on, teräs on tunnettu lujuudestaan ja kestävyydestään. Lahjaksi sopii teräksiset ruokailuvälineet. 

Kahdestoista vuosipäivä: Silkki

Silkki on tyylikäs mutta vahva materiaali ja näyttää kuinka pariskunta voi kestää vuodesta toiseen yhdessä selviytyen haastavista hetkistä. Lahjaksi sopivat silkkiset vuodevaatteet tai silkkinen solmio ja alusvaatteet. 

Kolmastoista vuosipäivä: Pitsi

Pitsi esittelee kahden ihmisen toisiinsa kietoutuvan elämän suloisuutta ja se kuvaa vaivannäköä sekä kauneuden haurasta kestävyyttä. Lahjaksi sopii pitsiset yöasut tai pitsireunaiset astiat. 

Neljästoista vuosipäivä: Norsunluu

Nykyään aitoa norsunluuta ei ole hyväksyttyä hankkia salametsästyksen vuoksi, mutta lahjaksi sopii vaikkapa matka Afrikkaan norsuja katsomaan tai norsupatsas. 

Viidentoista vuosipäivä: Kristalli

Valon osuessa kristallin hehkuun, sen sanotaan olevan samanlainen kuin onnellisen parin hehku. Lisäksi kristalli edustaa ikuisuutta ja ykseyttä. Kristallihääpäivän lahjaksi sopii kristalliset samppanjalasit tai kristallikruunu. Myös kristallipallo sopii, mikäli pari haluaa katsoa tulevaisuuteen. 

Kahdeskymmenes vuosipäivä: Posliini

Posliini kuvastaa herkkyyttä, kauneutta ja kestävyyttä. Lisäksi se edustaa viattomuutta, totuutta, sekä luonteen lujuutta. Sopivia lahjoja ovat esimerkiksi uusi astiasto tai matka Kaukoitään posliinin alkulähteille. 

Vuosipäivät 25–80

Kahdeskymmenesviides vuosipäivä: Hopea

Hopeahääpäivä on merkittävä virstanpylväs ja suuri juhlan aihe. Hopea edustaa kuuta eli feminiinistä puolta, puhtautta sekä rauhaa ja tyyneyttä. Hopea houkuttelee rakkautta ja rahaa puoleensa sekä auttaa kommunikoinnissa ja ongelmien ratkaisussa. Lahjaksi sopii hopeiset korut, parranajovälineet, kalvosinnapit tai valokuvakehys.

Kolmaskymmenes vuosipäivä: Helmi

Helmet symboloivat onnellista avioliittoa, sillä ne kuvastavat uskollisuutta, kauneutta sekä nöyryyttä. Lahjaksi voi antaa helmikorvakorut, solmioneulan tai matkan Tahitille sukeltamaan itselleen oman helmen. 

Kolmaskymmenesviides vuosipäivä: Koralli

Koralli edustaa kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä. Lahjana toimii upeasti korallinsävyiset astiat tai matka Australian Suurelle Valliriutalle koralleja katsomaan. 

Neljäskymmenes vuosipäivä: Rubiini

Rubiinit edustavat arvokkuutta ja intohimoa. Niiden uskotaan myös karkottavan erimielisyyttä ja surua. Rubiinit hohtavat rakkautta, kauneutta, onnellisuutta sekä intohimoa. Lahjaksi kannattaa ehdottomasti hankkia 40 tulipunaista ruusua, hyvää punaviiniä sekä rubiinikoru. Tutustu myös sivustoomme näin valitset oikeat kukat joka tilaisuuteen.

Tilaa kukat helposti netin kautta, valikoimamme kattaa elämän jokaiset hetket ja tilanteet. Kerro minä päivänä haluat kukkien saapuvan ja lisää saajan nimi ja osoitetiedot. Toimitamme kukat haluamanasi ajankohtana.

Lue lisää Interflorasta täältä.

Neljäskymmenesviides vuosipäivä: Safiiri

Safiiri kuvastaa kestävää rakkautta ja mikäli sen käyttäjän rakkaus alkaa vähentyä, kiven väri muuttuu vähitellen sinisestä vihreäksi. Lahjaksi sopivat safiirikorut ja kimppu iiriksiä. Kukkalähetys toimittaa kukat suoraan kotiin. 

Viideskymmenes vuosipäivä: Kulta

Kulta edustaa rohkeutta ja antaa käyttäjälleen tahdonvoimaa sekä itseluottamusta. Kulta vetää puoleensa menestystä ja parantaa viisautta. Lahjaksi sopivat kultaiset korut ja kellot, kuohuviinipullo kultahipuilla tai kultalaatta.

Viideskymmenesviides vuosipäivä: Smaragdi

Smaragdi edustaa viisautta, lempeyttä ja ystävyyttä. Lahjaksi sopivat smaragdikorut. Myös matka vihreälle saarelle Irlantiin tai Smaragdirannikolle Sardinian liepeille on loistava tapa juhlistaa tätä hääpäivää. 

Kuudeskymmenes vuosipäivä: Timantti

Timantti kuvastaa pitkän avioliiton läheisyyttä ja huumoria, ovathan ne kaikki ikuisia. Lahjaksi voi hankkia timanttikorvakorut tai matkan Etelä-Afrikan Timanttirannikolle. 

Seitsemäskymmenes vuosipäivä: Rauta

Rauta symboloi fyysistä vahvuutta, suojelua sekä ajatusten, asioiden sekä tunteiden maadoittamista. Hyviä lahjavaihtoehtoja ovat valurautaiset keittiövälineet tai rautaiset puutarhakalusteet.

Kahdeksaskymmenes vuosipäivä: Platina

Platina edustaa tasapainoa ja rauhoittavuutta. Se myös parantaa muistia, asennetta ja elämään suhtautumistapaa. Lahjaksi sopii platinaiset korvakorut, solmioneula, kaulakoru tai rintaneula. 

Sisällysluettelo

Naistenpäiväkukat

Säästä viisi euroa koodilla NAISTENPAIVA23 kun tilaat perjantaihin 3.3.2023 menneessä.