Kauneimmat kukkalahjat äitejä juhlistamaan.
Äiti, mutsi, mamma. Rakkaalle äidille tai äitihahmolle voi olla monta eri nimeä. Äiti on monelle myös rakas ja tärkeä tuki omassa elämässä. Äiti tulee aina olemaan osa itseä, sillä hän on kannatellut sinua monet kuukaudet ennen syntymääsi ja vielä sen jälkeenkin. Joskus sanotaan myös, ettei äidin työ koskaan tavallaan lopu.
Äidit ovat hoivanneet lapsiaan ja lastenlapsiaan lukuisia kertoja niin yöllä, aamulla, päivällä ja illalla unohtamatta syntymättömään lapseen vuodatettua rakkautta. Äiti on tukenut, kannustanut, ravinnut sekä auttanut monen elämänsä alkuun. Ilman äitejä ja isiä ei olisi meitä.
Äitienpäivän kukkalahjat
Oletko sinä jo päättänyt kuinka muistat äitiä, mummoa tai anoppia tänä vuonna? Päivän sankarittarelle kotiovelle toimitettu kukkalähetys on oiva ratkaisu varsinkin silloin, kun et itse pääse tervehdyskäynnille kukkia ojentamaan. Tilaa äitienpäiväkukat kotiinkuljetuksella Interflorasta.
- Aukioloajat:
- ma-su: 24 h
Joskus äitiä ja niitä meille rakkaimpia ihmisiä saatetaan pitää itsestäänselvyyksinä, joten heille omistetut juhlapäivät muistuttavat erityisesti elämän ainutlaatuisuudesta. Kunnianosoitukseksi kaikenlaisille äideille on tietysti ihan oma juhlansa, Äitienpäivä, jonka perinteen aloitti alunperin Anna Jarvis Amerikassa vuonna 1905.
Sittemmin se on julistettu myös Suomessa kansalliseksi juhlapäiväksi, jota on tällä hetkellä juhlittu jo yli 100 vuotta. Äitienpäivää juhlitaan toukokuun toisena sunnuntaina Suomessa, jolloin voi muistaa niin omaa äitiä, äitipuolta, adoptiovanhempaa, äitihahmoa kuin omaa mummoakin esimerkiksi kauniilla kimpulla kukkasia.
Kukat tuovat piristystä kotiin ihanilla väreillään sekä tuoksullaan, näyttävät kauniilta ruukussa tai maljakossa ja jotkin lajit voi istuttaa myöhemmin jopa pihalle tai asettaa kesäksi ulos ruukussaan. Tällainen myöhemmin pihalle tai parvekelaatikkoon istutettava lahja tuo mukavaa puuhaa arkeen viherpeukaloille.
Jotkin lajit kestävät useita vuosia, kun ne vain osaa sijoittaa oikeanlaiseen paikkaan, muistaa kastella niitä sopivasti ja lannoittaa niitä. Näin niistä voi saada pitkäaikaisenkin harrastuksen ja uuden kasvi ystävän. Kauniin kukan lahjoittaminen on myös ihana ajatus ja ele mutta tutkimukset osoittavat sillä olevan myös merkittäviä terveysvaikutuksia!
Kukat parantavat huoneilmaa, minkä lisäksi kukkien katselun ja niiden hoitamisen on tutkittu alentavan stressihormoneja kehossa. Kukkia annetaan usein lahjaksi juuri tällaisina juhlapyhinä ja muina juhlapäivinä. Useilla kukilla on myös oma symbolinen merkityksensä.
Nykyään ei tarvitse enää ravata kukkakaupoissa tai supermarketeissa hiki hatussa ja kiireessä, vaan kukat voi tilata helposti ja vaivattomasti valmiina myös netin kautta – myös ennakkoon! eKukka on toimija, joka kerää yhteen Suomen eri kukka- ja puutarha-alan toimijat kaupungeittain ja toteuttaa toimitukset – myös matti myöhäisille jopa saman päivän aikana.
Ei siis enää pelkoa etteikö toimitus ehtisi perille, vaikka et olisi sitä itse viemässä tai hakemassa. Usein kukkalahja lämmittää saajan mieltä, mutta mitä kannattaa ottaa huomioon sellaista lahjaksi annettaessa?
Näin valitset sopivan kukan lahjaksi!
- Mieti millaiselle ihmiselle kukka on tulossa lahjaksi. Onko hänellä esimerkiksi kokemusta kasvien hoidosta vai nauttiiko hän enemmän niiden katselemisesta maljakossa? Kukkivista ruukkukasveista on iloa pidemmäksi aikaa kuin maljakkokukista, sillä ne kestävät luonnollisesti paljon pidempään kun niillä on multaa ja juuret, mutta ne myös vaativat enemmän ylläpitoa. Erilaiset ruukkukasvit vaativat eri määrän valoa, kastelua tai lannoittamista.
- Onko kukkalahjan saava henkilö tuoksuherkkä? Jotkin kukat tuoksuvat toisia voimakkaammin. Näistä esimerkkinä on esimerkiksi ruusu ja ihana Suomen kesästä tuttu syreeni jonka valkoiset tai violetit kukkaset tuoksuvat voimakkaasti jopa tuulessa. Toisissa kukissa on miltei huomaamaton tuoksu tai ne haistaa vain läheltä. Tällaisia ovat esimerkiksi jotkin hortensia lajit ja orvokit, mutta parhaiten tämä selviää kukkaa nuuhkaisemalla.
- Pitääkö lahjan saaja pitkäikäisistä kukista, jotka voisi mahdollisesti viedä kesäksi pihalle tai istuttaa? Jos lahjan saaja nauttii käsiensä työntämisestä multaan ja puuhastella muuten vain kasvien parissa, niin pitkäikäisestä istutettavaksi kelpaavasta kasvista on luonnollisesti pidemmästi iloa sekä mukavaa tekemistä, niin sisällä kuin ulkonakin. Alta pääset lukemaan ihanimmista ja kauneimmista lahjaksi hyvin sopivista kukista kaikenlaisille äideille ja äiti-ihmisille.
Suosituimpia äitienpäiväkukkia:
Aurinkoinen atsalea
Atsalea on sukua alppiruusuille, jotka kuuluvat kanervakasvien heimoon. Atsaleioita on saatavilla lukuisissa eri väreissä ja muodoista, mutta niille yhteistä on pensasmainen kasvutapa ja lähes ainavihannat lehdet. Atsalealla on kauniit ja todella röyhelöiset, kerrokselliset lehdet, jotka muistuttavat uniikilla tavallaan ruusun kukkaa, joka olisi pukeutunut balettitanssijan tutuun.
Tämä kukka symboloi mm. hyvinvointia.Jos ostat ruukkuatsalean, valitse sellainen yksilö, jossa olisi mahdollsimman paljon kiinni olevia nuppuja joiden väri kuitenkin erottuu. Näin atsalean kukinnoista pääsee nauttimaan jopa kahden kuukauden ajan, jos siitä pitää hyvää huolta.
Kuihtuneet kukat on hyvä aina nyppiä pois, jotta kasville jää energiaa keskittyä vielä elossa oleviin kukkasiin. Ruukkuatsalea viihtyy parhaiten valoisassa paikassa, jossa siihen ei kuitenkaan kohdistu suoraa, kovaa auringonvaloa.
Atsalean kasvualustan tulisi olla myös koko ajan tasaisen kostea, eikä sen mullan saisi antaa kuivua välissä. Tämän voi toteuttaa helposti upottamalla kasvi ruukkuineen päivineen haaleaan veteen tiskialtaassa kolmen tai neljän päivän välein noin parin tunnin ajaksi.
Ylimääräinen vesi on helppo saada pois ruukusta sillä yleensä kasvit tulevat omaan muoviseen suojaruukkuun istutettuina. Näiden pohjassa on reiät joista ylimääräinen vesi pääsee luonnollisesti valumaan pois kastelun lopuksi. Kosteuden haihtumista voi estää ripottelemalla kasveille sopivaa soraa mullan pinnalle, jolloin kasteluvälit voivat olla pidempiä.
Atsalea ei myöskään pidä kauhean kuivasta huoneilmasta, joten sitä on hyvä sumutella silloin tällöin ja pitää kaukana lämpöä hohkaavista ja kuivattavista pattereista. Kesällä atsalea viihtyy pihallakin ja sitä voi lannoittaa miedolla kalkittomalla lannoitteella. Kysy lisää lannoite vaihtoehdoista hyvin varustelluista kukkakaupoista ja puutarha-liikkeistä.
Äitienpäivän kukkalahjat
Oletko sinä jo päättänyt kuinka muistat äitiä, mummoa tai anoppia tänä vuonna? Päivän sankarittarelle kotiovelle toimitettu kukkalähetys on oiva ratkaisu varsinkin silloin, kun et itse pääse tervehdyskäynnille kukkia ojentamaan. Tilaa äitienpäiväkukat kotiinkuljetuksella Interflorasta.
- Aukioloajat:
- ma-su: 24 h
Rehevä ruukkuruusu
Ruusu on klassisen kaunis ja rakkautta symboloiva kukka, joita moni on antanut rakkailleen lahjaksi. Ruukkuruusut ovat pensas- ja puumaisia suojaruukuissa myytäviä ruusulajikkeita, joissa riittää ruusuja paljon. Nämä ovat kerrassaan ihastuttavia ja näyttäviä lahjoja. Niistä löytyy sävyjä eri punaisista aina keltaiseen ja valkoiseen.
Ruukkuruusuissa on paljon valinnanvaraa kukkien koon suhteen, sillä osa on niin sanottuja miniruusuja tai terttu- ja jaloruusuja. Tyypillisesti isoimmat kukat tavataan jaloruusussa kun pienimmät kukinnot nimestä poiketen ovat tertturuusussa.
Niitä voi kasvattaa yhtälailla sisällä kuin ulkona. Koko määrittää paljon: pienet ruusut viihtyvät oivallisesti vaikka parvekelaatikossa tai isommassa ruukussa toisten kasvien kanssa, kun taas isommat ruusut kuten jaloruusut on hyvä istuttaa pihalle tai reippaasti isompaan ruukkuun.
Istutuksessa on tärkeää huomioida että käyttää reilusti multaa. Uusi, tuore multa tekee kyllä tehtävänsä. Multa on kuitenkin se, mitä kautta kaikki ravinteet, ilma ja vesi kulkevat ruusuun antaen sen juurille myös tilaa hengittää ja kasvaa. Kukkiakseen rehevästi ruusu tarvitseekin paljon valoa ja ravinteita, minkä takia niitä olisi hyvä lannoittaa keväällä että kesällä.
Etenkin monivuotisia pihalle istutettavia ruusuja tulisi lannoittaa tähän tapaan, jotta ruusu jaksaa puskea uusia nuppuja täyteen loistoonsa. On kuitenkin tärkeä muistaa että vaikka ruusu pitääkin valosta, niin kovasta paahteesta se ei tykkää. Se ei siis viihdy porottavan kuumalla eteläikkunalla suorassa auringonvalossa.
Valoa sen pitäisi kuitenkin saada jatkuvasti, mielellään koko päivän ajan, mikäli toivoo sen kukkivan runsaasti ja pitkään. Pihalle istutettavat ruusut tulee suojata aina talven tullen hyvin, jotta niitä voi ihastella useana vuotena peräkkäin.
Pihalle istutettavat ruusut tulee suojata aina talven tullen asianmukaisesti esimerkiksi peittämällä juurakon talvisuojaturpeella ja käyttämällä pienisilmäistä metalliverkkoa suojaamaan niiden kasvualueen. Näin niistä pääsee nauttimaan vielä seuraavanakin vuonna.
Onnellinen orvokki
Orvokin ajatellaan symbolisoivat useita asioita riippuen sen väristä. Violetit ja punaiset orvokit kertovat rakastavista ajatuksista lahjan saajaa kohtaan kun oranssien ja keltaisten orvokeiden ajatellaan tuovan iloa ja positiivista energiaa elämään. Siniset orvokit kertovat rehellisyydestä ja lojaaliuudesta ja valkoiset herkkyydestä ja puhtaudesta.
Orvokeita on myös monivärisiä, mikä tekee niistä erittäin kauniita katsella. Orvokkilajista riippuen siinä voidaan tavata sekä pieniä tai hyvin suuria kukkia. Sen kukat muistuttavat hieman kolmi- tai neliapilaa ja voivat tuoda mieleen perhosen siivet.
Niille hyvin ominaista on päälimmäisten terälehtien keskeltä ulospäin viettävät tummat juovat ja sen ympärille muodostuvat hieman lumienkeliä muistuttavat värialueet. Orvokin kukat tuoksuvat raikkaille, eivät järin voimakkaille.
Orvokeita on saatavina niin amppeleina että istutuksina. Ne ovat myös erittäin hyviä sietämään vaihtelevia ja viileitä olosuhteita, jopa miinus viiden asteen pakkasia! Kukkien lakastumista ei tarvitse siis turhaan pelätä, mutta paahteessa se voi kuitenkin alkaa nuokkua. Oikealla hoidolla se kestää kuitenkin läpi kesän kauniina ja elinvoimaisena.
Orvokin mielipaikat ovat puolivarjoisia ja valoisia. Jos kotoa löytyy hyvin aamuaurinkoinen paikka, orvokki viihtyy miellään siellä. Orvokkia pitää lannoittaa suhteessa enemmän kuin esimerkiksi ruusua ja lannoitusta tulisikin tehdä ihan viikoittain veteen liukenevalla kastelulannoitteella.
Tästä syystä lannoitteeksi kannattaa valita valmiiksi lannoitettua ravinteikkaampaa kukkamultaa tai kesäkukkamultaa. Jos valmiiksi lannoitettua multaa ei ole käytössä, voi hyvin käyttää puutarhamultaa ja lisätä siihen mahdollisimman pitkävaikutteista lannoitetta kuten lannoiterakeita tai vaihtoehtoisesti kompostimultaa.
Näiden ravinteet liukenevat hitaammin ja kestävät mullassa pidempään. Kastelulannoitteella kastelua tulee tässäkin tapauksessa tehdä viikottain. Orvokkeja on hyvä kastella tasaisesti niin, että mullan saa antaa hieman kuivahtaa välissä. Mikäli multa tuntuu sormeen kostealta voi kasteluväliä pidentää.
Se ei saa kuitenkaan kuivua täysin, mistä kukat kyllä ilmoittavat nuupahtamalla. Jos haluat orvokin kukkivan mahdollisimman pitkään ole ahkera ja nypi aina kaikki kuihtuneet kukat pois. Näin orvokki alkaa puskea uusia nuppuja.
Pehmeä paavalinkukka eli saintpaulia
Paavalinkukan kukka on samettisen pehmeä ja se muistuttaa vienosti jotain orvokin ja kämmekän väliltä. Ne ovat alunperin Itä-Afrikan vuoristoimetsistä ja vuoristoisilta alueilta kotoisin. Tämä kukka symboloi omistautuneisuutta ja uskollisuutta. Se vain jatkaa kasvuaan, minkä ansiosta se onkin täydellinen lahja äitienpäivänä ja tuo iloa ja hyviä muistoja aina vuosiksi ja vuosiksi eteenpäin.
Paavalinkukalle ominaista on niiden pehmoiset ja pörröiset, isot, paksut ja pyöreähköt lehdet. Itse kukat ovat pienehköjä ja niitä esiintyy ryppäissä ksavin keskellä. Paavalinkukkia löytyy niin valkoisina, kuin eri siniviolettien ja sinipunaisten, purppuraisissa ja viininpunaisissa sävyissä.
Tämä kukka kukkii vuoden ympäri ja elää jopa vuosikymmeniä oikealla hoidolla, minkä takia se on varma nakki lahjaksi kukkia arvostavalle. Paavalinkukka voi hyvin millä tahansa muulla ikkunalla, paitsi pohjoiseen osoittavalla ikkunalla, jossa sille on yleensä liian vähän valoa.
Joskus liian vähäisessä valaistuksessa paavalinkukka saattaa pitää tauon kukkimisesta, mutta kasvin saa helposti kukkimaan ”säikäyttämällä” sen esimerkiksi kopauttamalla kukkaa muovisessa suojaruukussa varovasti pöydän kulmaan, puristamalla sitä varovaisesti hieman kasaan tai antamalla juurille kuumaa vettä. Tällöin kukassa syntyy stressireaktio, joka kiihdyttää kukkimista.
Voisi siis sanoa että paavalinkukka on tunne-elämältään herkkä kasvi, vaikka se onkin todella kestävä ja varsin helppohoitoinen. Hyvä ilmankosteus edistää myös kukintaa, mutta kasvi on syytä pitää valoisassa paikassa. Kukinta aikaan paavalinkukkaa on hyvä lannoittaa viherkasvi- tai kasviravinteella noin parin viikon välein tai pullon ohjeistuksen mukaan.
Paavalinkukkaa on hyvä kastella tasaisesti, mutta maltillisesti, sillä liiallinen kosteus vahingoittaa sen juuria sekä lehtiä. Tämän takia kasvia onkin hyvä kastella suoraan alta alukastelulautasen avulla tai pitkänokkaisella kastelukannulla varovaisesti päältä lehtien alle.
Kukkaa ei kannata jättää alukastelulautasellekaan turhan pitkäksi aikaa seisomaan. Paavalinkukan multa on suositeltavaa vaihtaa joka toinen kevät ja siinä on hyvä käyttää tavinteikasta kukkamultaa. Talvella mullan voi antaa kuivua aina kasteluiden välissä.
Äitienpäivän kukkalahjat
Oletko sinä jo päättänyt kuinka muistat äitiä, mummoa tai anoppia tänä vuonna? Päivän sankarittarelle kotiovelle toimitettu kukkalähetys on oiva ratkaisu varsinkin silloin, kun et itse pääse tervehdyskäynnille kukkia ojentamaan. Tilaa äitienpäiväkukat kotiinkuljetuksella Interflorasta.
- Aukioloajat:
- ma-su: 24 h
Kaunis kämmekkä eli orkidea
Orkidea on veistoksellinen ja fengshuita lisäävä huonekasvi. Ne symboloivat monia asioita kuten rakkautta ja kauneutta. Orkkidean lajin valintaan ja hoitoon kannattaa perehtyä ennen sellaisen hankkimista sillä osa niistä tykkää asua huokoisemmassa kasvualustassa ja toiset kuten maaorkideat asuvat mullassa.
Huokoisempi kasvualusta voi koostua esimerkiksi sammaleesta, karikkeesta, kuivista lehdistä, perliitistä ja männyn kaarnanpaloista. Trooppisesta ilmastosta kotoisin oleva orkidea pitää runsaasta auringonvalosta, mutta auringon ei pidä antaa polttaa sen lehtiä. Siispä puolivarjoinen paikka ikkunalaudalla tai ison ikkunan edessä pöydällä on sille mieluinen.
Vetoa kannattaa myös välttää ja kukka onkin syytä siirtää pois toiseen huoneeseen siksi aikaa kun huonetta haluaa tuulettaa. Erityisesti orkideaa ei pidä päästää kylmettymään esimerkiksi kuljetuksen aikana, tai se voi tiputtaa kauniit kukkansa. Se on hyvin arka kylmälle, onhan se tropiikista kotoisin.
Orkidean juuret ovat samalla tavalla herkät kuin paavalinkukalla ja ne mätänevät helposti, jos kukkaa kastelee liikaa. Sitä ei tulisikaan jättää pitkäksi aikaa veteen seisomaan, vaikka toisinaan veteen upottamista suojaruukun kanssa suositellaankin. Orkidean lehtien alapuolella sijaitsevat kasvin toiset juuret – näitä kutsutaan ilmajuuriksi. Niitä ei kuitenkaan tarvitse kastella.
Hyvä tapa on antaa orkidean imeä juuri sen verran vettä mitä se jaksaa alulautaselta tai dipata se nopeasti vesiämpäriin tai tiskialtaaseen ja nostaa se välittömästi ylös valuttamaan ylimääräiset vedet. Kastelu on hyvä tehdä kerran viikossa etenkin kesäisin, kun talvella voi olla maltillisempi.
Tälle trooppiselle kasville Suomen talven kuiva huoneilma voi olla kohtalokas, minkä takia se kannattaa aina sijoittaa muiden huonekasvien seuraan. Huonekasvit muodostavat suotuisan pienilmaston yhdessä ja orkideakin viihtyy näin paljon paremmin.
Orkidean ruukun pohjalle voi myös jättää tilkan vettä haihtumaan ja tuomaan lisäkosteutta talviaikaan. Sumuttelu talvisin on myös erittäin suotavaa, mikä tuo kasville hieman tropiikin kostean ilmaston tuntua. Koska orkkidea on pitkään kukkiva kasvi se sopii täydellisesti lahjaksi annettavaksi omalle rakkaalle äidille.
Orkideaa, kuten muitakin pitkään kukkivia kasveja tulee kuitenkin lannoittaa sen mukaisesti – käytännössä reilut puoli vuotta putkeensa helmikuun lopusta aina syyskuun loppuun saakka laimennetulla lannoitevedellä tai orkideoille tarkoitetulla lannoitteella.
Mahtava maljaköynnös
Maljaköynnös on köynnösmäisenä kasvava kiiltävälehtinen kukkiva huonekasvi jonka kukat muistuttavat hieman tähtiä tai trumpettia. Alunperin kasvi on kotoisin Etelä-Amerikasta ja se symboloi huomaavaisuutta. Sitä tavataan monissa ihastuttavissa eri väreissä kuten vaaleanpunaisena, valkoisena tai keltaisena, mutta yleisin värisävy lienee punainen.
Maljaköynnös on upea kasvi joka kasvaa tuettuna tukitikkuja pitkin ylöspäin taikka amppeleissa riippuen. Näyttävyytensä ansiosta se on saavuttanut suuren suosion lahjakasvina. Maljaköynnös on kuitenkin melko vaativa, joten sitä suositellaan vähän kokeneemmille kasvi-intoilijoille.
Maljaköynnös tulisi pitää vuoden ympäri valoisassa paikassa, talvella luonnollisesti viileämmässä, kuin kesällä. Kesäisin maljaköynnös viihtyy ruukussaan hyvin pihalla sekä parvekkeella kirkkaassa auringossa tai puolivarjossa. Pääasia on että valoa on paljon, muuten kasvi alkaa tiputtamaan kauniita kukkiaan ja lehdet alkavat kellastua.
Suorassa paahteessa maljaköynnös on syytä varjostaa tai siirtää esimerkiksi puolivarjoisaan paikkaan. Muuta huomioitavaa maljaköynnöstä lahjaksi antaessa on se, että se vaatii tasaista kastelua sekä sumuttelua, mutta siinä tulee olla tarkka, jotta juuret eivät ala mädäntymään.
Sen pintamulta saa myös kuivahtaa kastelujen välissä, mutta koko kasvualustan kuivahtaminen voi olla kohtalokasta. Sumuttelu ja huoneilman pitäminen kosteana ehkäisee myös kutsumattomien kasveista kiinnostuneiden tuholaisten hyökkäykset.
Kesällä riittävästä maljaköynnöksen veden saannista tulee erityisesti pitää huolta päivittäin, jotta se ei kuihdu auringossa. Keväästä kukinta-ajan loppuun asti maljaköynnöstä tulisi lannoittaa miedolla lannoiteliuoksella, jotta kukat voisivat olla ilo silmälle vielä pitkälle syksyyn saakka.
Raikas ruusubegonia eli pauliinabegonia
Ruusubegonia on yksi suosituimmista ja helppohoitoisimmista kasveista, joiden kukista löytyy kauniita lämpimiä keltaisen, oranssin ja vaaleanpunaisen sekä valkoisen sävyjä. Ruusubegonia symboloi kiitollisuutta ja uniikkiutta. Sen kukat muistuttavat nimensä mukaisesti ruusuja ja ne tuoksuvat ihanalle. Ne ovat pyöreäreunaisempia ja saavat kasville pehmeämmän ilmeen.
Ruusubegoniassa ei kuitenkaan tarvitse pelätä ruusun piikkejä. Se viihtyy loistavasti sisätiloissa ja onkin kaunis ilmestys koristamaan juhlapöytää äitienpäivänä. Ruusubegonia on erityisen kestävä kasvi ja sen voi istuttaa myös ulos tai parvekelaatikkoon kunhan lämpömittari näyttää yölläkin +10 astetta.
Vaikka kasvi viihtyy valoisassa paikassa, niin ulkona sille riittää myös puolivarjoinen tai varjoinen paikka. Sen on siis hyvin helppo pitää kukoistuksessaan eikä se ala ryppyilemään tai osoittamaan mieltään nuupahtelemalla tai kukkien tiputtelulla kuten esimerkiksi maljaköynnös.
Tasainen kastelu päältä tai alta kastelulautasen avulla niin, että multa tuntuu sormella koskien hieman kostealta riittää ruusubegonialle hyvin. Hieman läpäisevämpi kukkamulta sopii hyvin tähän tarkoitukseen.
Kukkamullan sekaan voidaan sekoittaa esimerkiksi hieman hiekkaa tai muuta karkeampaa ainesta, joka soveltuu viherkasveille ja kukille. Ethän sekoita siihen siis luonnosta peräisin olevaa hiekkaa, koska ne voivat sisältää pieneliöitä ja aiheutua kukalle kuolemaksi. Lannoitusta kasvi tarvitsee noin kahden viikon välein. Ruusubegonia tuo lahjan saajalle iloa pitkään.
Heleä hortensia
Kuten Ruusubegonia, myös hortensia symboloi kiitollisuutta. Hortensia on muhkea, pallomaisista kukintoryppäistä muodostuva kaunis kasvi, jota tapaa usein kesäisin terasseille ja putiikkien ovien vieressä. Hortensiat ovat alunperin kotoisin Aasiasta, missä ne viihtyvät kosteikkojen ja jokien varsilla runsaasta kosteudesta nauttien.
Ne ovat myös suomalaisten kestosuosikkeja ja toivottavat tervetulleiksi upeilla heleillä sini-violetin, vaaleanpunaisen, vaaleanvihreän ja valkokirjavilla sävyillään. Hortensia on yksi pitkäkestoisimmista kukkivista kasveista, joten ei ihme että se on myös yksi suosituimmista äitienpäivänä lahjaksi annettavista kasveista. Viileä, mutta valoinen paikka on hortensian mieleen.
Eri hortensia lajit kuitenkin pitävät hieman erilaisista olosuhteista: Jalohortensia esimerkiksi pitää tuulelta suojaisista ja lämpimistä paikoista pois suorasta auringonvalosta, kun taas pitkään kukkivat lajikkeet kuten ’Endless Summer’, ’Forever & Ever’ sekä kaikki valkoiset hortensiat tulisi pitää varjossa ja varoa auringon suoraa paistetta.
Endless Summer ja Forever & Ever -lajikkeet pystyvät myös talvehtimaan ulkona talven ajan, kunhan ne vain suojaa talvensuojaturpeella ja peittelee huolellisesti. Näitä lajikkeita ei myöskään tarvitse leikata ennen talvehtimista. Koska hortensia muodostuu pääsääntöisesti pelkistä kukista sitä voi huoletta lannoittaa miedolla lannoitteella jokaisen kastelukerran yhteydessä.
Ehkä mielenkiintoisinta tässä kasvissa on kasvualustan vaikutus sen kukkien väriin: Hapan kasvualusta kuten havurodomulta saa kukkien siniset sävyt hehkumaan edukseen, kun taas emäksinen tai neutraali kasvualusta saa punaiset kukat tuomaan loistonsa esiin paremmin.
Kukinnot kestävät paremmin pidempään viileämmässä minkä takia varjoon tai puolivarjoon asettaminen on hyvin tärkeää. Nuupahtanutta hortensiaa voi olla vaikeaa elvyttää enää takaisin vetreäksi omaksi itsekseen. Kasvi nauttii myös siitä, että sen kasvualusta on tasaisen kostea, onhan se kosteikkojen kasvi.
Jalohortensiaa voi koittaa talvehduttaa sisätiloissa 5-15 asteen lämpötilassa ja vähemmällä kastelulla, sillä se ei kestä Suomen kovia talvia. Tällöin ainoastaan edellisvuoden versoilla kukkivat lajikkeet tulee leikata talvehtimisen ajaksi heti kukinnan päätyttyä.
Kevättalvella hortensiaa voi varovasti alkaa kastella enemmän ja lisätä hieman lannoitetta kasteluveteen. On hyvä muistaa että kukkapenkissä talvehtinut hortensia vihertyy hitaammin ja että sen verson saattavat paleltua paksun lumipeitteen alla.
Tästä ei kannata kuitenkaan hätääntyä vaan tarkkailla lämpimämpien säiden koittaessa kasvin juuristoa. Vihreät ylös pulpahtavat lehdet kertovat kasvin elinvoimasta enemmän kuin tuhat sanaa. Jalohortensian voi nostaa talvehtimisen jälkeen uudelleen reilun kokoiseen ruukkuun parvekkeelle tai terassille ja kastella sen läpikotaisin.
Älä leikkaa heti kuivahtaneita versoja pois, sillä ne tarjoavat tukea uusille versoille kasvaa, vaan tee se vasta sitten kun uudet versot ovat täysin vihertyneet. Näin hortensioiden kukkaloistosta voi päästä nauttimaan myös seuraavana kesänä omalla pihalla tai kuistilla.
Ruukkuun tai pihalle istuttamisen sijaan hortensiaa voi myös käyttää leikkokukkana. Leikkohortensia näyttää kauniilta esimerkiksi kukkakimpussa muiden kukkien keskipisteenä, mutta on näyttävä jo sellaisenaan yksittäin korkeassa kukkamaljakossakin.
Leikkohortensiaa pitäessä maljakossa veden tulisi olla mieluiten kädenlämpöistä ja imupinnat on hyvä uusia joka kerta, kun veden vaihtaa. Hortensialla imupinnoista kannattaa tehdä pidemmät, jotta se pystyy imemään vettä hyvin.
Aivan kuten sisällä tai ulkona ruukussa viihtyvä tai pihalla istutettu hortensia puska, myös leikkohortensia viihtyy vähän viileämmässä ja puolivarjoisessa paikassa. Kukkia ei tulisi koskaan sijoittaa hedelmäkorin lähettyville, sillä se saa ne lakastumaan nopeammin.
Äitienpäivän kukkalahjat
Oletko sinä jo päättänyt kuinka muistat äitiä, mummoa tai anoppia tänä vuonna? Päivän sankarittarelle kotiovelle toimitettu kukkalähetys on oiva ratkaisu varsinkin silloin, kun et itse pääse tervehdyskäynnille kukkia ojentamaan. Tilaa äitienpäiväkukat kotiinkuljetuksella Interflorasta.
- Aukioloajat:
- ma-su: 24 h
Näin helpotat kukkalahjan saajan arkea:
Suojaa kukat hyvin kuljetuksen ajaksi
Teetpä sitten kimpun itse, tilaat sen netistä tai käyt kukkakaupassa ostoksilla, leikkokukat ja ruukkukasvit tulisi aina suojata kuljetuksen ajaksi. Kukkakaupasta ostettujen kukkien tai kimppujen varret suojataan yleensä automaattisesti käärimällä kostutettu paperi varsien ympärille tai laittamalla pieni muovinen vesisäiliö yksittäisen kukan juureen. Jos teet kimpun itse, huolehdi tästä etenkin jos ilma on kuuma tai joudut kuljettamaan kukkia pidemmän matkan. Kääri ruukkukasvi tai kukat aina paperiin, jotta ne säästyvät kylmältä sekä tuulelta. Etenkin orkidea on herkkä kylmälle ja sen suojaamisessa kannattaakin käyttää runsaasti paperia.
Uusi imupinnnat veitsellä
Uudet imupinnat saa leikattua kätevästi veitsellä leikkokukkiin ja puuvartisiin leikkokukkiin. Käytä aina vain terävää veistä, älä koskaan saksia, sillä se tukkii ja puristaa kasvin imupinnat lyttyyn. Vuole aina kukan varren lopusta sen katkaisukohdasta 4-5cm itsestä poispäin ja pidä kaikki sormet pois terän edestä, niin vältyt haavereilta. Jos kukissa on paljon alalehtiä, ne kannattaa nyppiä pois ja vaikka mitata etukäteen, että ne eivät jää maljakossa veden alle – muutoin ne alkavat helposti mädäntyä ja vedestä tulee epämiellyttävän näköistä ja limaista.
Käytä haaleaa vettä ja vaihda sitä säännöllisesti
Puhdas vesi ja maljakko on kaiken a ja o tai muuten bakteerikasvusto voi alkaa villiintymään ja kukat nuupahtavat ennen aikojaan. Vesi on hyvä vaihtaa maljakkoon vähintään joka toinen tai kolmas päivä. Leikkokukille kannattaa käyttää yleisesti haaleaa, ei kylmää tai kuumaa hanavettä sekä leikkokukille tarkoitettua omaa kasviravinnetta, jotta ne pysyvät hyvinä entistäkin pidempään. Kuitenkin puuvartisille leikkokukille veden on hyvä olla lämpimämpää. Viileässä menestyvät tulppaanit taas pysyvät parempana pitkään kylmemmässä vedessä. Kasviravinnetta saa usein kukkakaupoista tai netistä tilaamalla tilauksen yhteyteen, mutta myös tavallisten supermarkettien kukkahyllyltä näitä pystyy joskus ostamaan yksittäisenä. Eri kokoiset kasvit tarvitsevat enemmän tai vähemmän vettä, riippuen myös niiden vedenkulutuksesta. Seitsemän ruusua tarvitsee määrällisesti noin puoli litraa vettä kun 12 kappaletta tai isommat ruusut tarvitsevat heti litran. Luonnollisesti myös isompaan maljakkoon tulee laittaa enemmän kasviravinnetta.
Sijoita kukat oikein ja anna niiden huokaista kuljetuksen jälkeen
Harva kasvi pitää suoranaisesta auringonpaisteesta kaktuksia lukuunottamatta, joten niitä ei tulisi ikinä asettaa tällaiseen paikkaan, vaikka ne tarvitsisivat paljon valoa. Varo siis paahteisia paikkoja, sillä niissä aurinko voi alkaa polttamaan kukan lehtiä ja kasvi kärsii. Kukkia ei tulisi myöskään koskaan asettaa hedelmien läheisyyteen, sillä ne erittävät etyleeniä, josta kasvit eivät pidä. Mikäli ulkona on ollut kylmä ja olet vasta kuljettanut kukat kotiin tai lahjan saajan luokse, anna kukille hetki aikaa toipua kuljetuksesta. Älä siis aseta kukkia heti maljakkoon vaan anna niiden ns. tottua lämpimämpään huoneilmaan ja laita ne vasta sitten maljakkoon.
Äitienpäivän kukkalahjat
Oletko sinä jo päättänyt kuinka muistat äitiä, mummoa tai anoppia tänä vuonna? Päivän sankarittarelle kotiovelle toimitettu kukkalähetys on oiva ratkaisu varsinkin silloin, kun et itse pääse tervehdyskäynnille kukkia ojentamaan. Tilaa äitienpäiväkukat kotiinkuljetuksella Interflorasta.
- Aukioloajat:
- ma-su: 24 h