Millaisia kukkia ostaa äidille äitienpäivänä?

Äitienpäivä kukka

Äitienpäivää vietetään aina toukokuun toisena sunnuntaina, tänä vuonna juhlapäivä on 8.5. Onko sinulla jo mietittynä, miten aiot muistaa äitiäsi, mummuasi tai anoppiasi? Äitienpäivä on eräs vuoden parhaimmista kukkasesongeista. Äitienpäiväkukat ovat ihana lahja, joka ilmaisee rakkautta ja arvostusta äitiä kohtaan.

Äitienpäivä on loistava päivä käyttää äidin kiittämiseen ihan vain siitä, että hän on olemassa. Upeat kukat liittyvät erottamattomasti äitienpäivään ja kukat tuovat myös hyvää mieltä. Monesti äiteihin suhtaudutaan itsestäänselvyytenä ja äitienpäivänä on tilaisuus kertoa kukkien avulla, että välität.

Mitä olisi äitienpäivä ilman kukkalahjaa? Edelleen perinteisin ja suosituin kukka äitienpäivänä on ruukkuruusu. Myös jalohortensia, orkidea ja orvokki ovat suosittuja. Ruukkuruusu onkin kaunis ja kestävä äitienpäivälahja. Kukkien kukinta jatkuu äitienpäivän jälkeenkin, jopa koko kesän ja seuraavanakin vuonna. Monesti äitienpäivälahjaksi annetaan myös leikkokukkia. Millainen äitienpäivä kukka olisi paras vaihtoehto?

Äitienpäivän kukkalahjat

Oletko sinä jo päättänyt kuinka muistat äitiä, mummoa tai anoppia tänä vuonna? Päivän sankarittarelle kotiovelle toimitettu kukkalähetys on oiva ratkaisu varsinkin silloin, kun et itse pääse tervehdyskäynnille kukkia ojentamaan. Tilaa äitienpäiväkukat kotiinkuljetuksella Interflorasta.

Äitienpäivän historia

Oletko koskaan miettinyt, miten äitienpäivän perinne on alkanut? Äitienpäivän juuret ovat Yhdysvalloissa vuodessa 1905, jolloin Anna Jarvis halusi kunnioittaa oman äitinsä muistoa tämän kuoleman vuosipäivänä. Annan mielestä äiti on elämässä henkilö, joka on tehnyt eteemme enemmän kuin kukaan muu.

Äitienpäivää juhlittiin isommassa mittakaavassa kirkossa, jossa Anna jakoi paikalla olijoille valkoisia neilikoita. Myöhemmin Yhdysvaltojen presidentti julisti äitienpäivän kansalliseksi juhlapäiväksi. Äitienpäivä levisi sittemmin Eurooppaan ja Suomeen tämän juhlapäivän toi Vilho Reima. Vasta sotien jälkeen äitienpäivä vakiintui juhlapäiväksi ja liputuspäivä siitä tuli vuonna 1947. Kukat liittyvät äitienpäivän perinteeseen 1930-luvulta lähtien, jolloin äideille alettiin antaa ruusuja.

Kukat herättävät tunteita

Yleensä varsinkin äidit haluavat saada kukkia ja on todettu jopa tutkimuksissa, että kukilla on pitkäaikainen positiivinen vaikutus saajan mielialaan. Kukkien saaja ilmaiseekin aitoa iloa saadessaan kukkia ja tuntee nautintoa sekä tyytyväisyyttä. Kukat edistävät onnellisuutta ja ne vaikuttavat lisäksi vahvasti positiivisella tavalla yleiseen hyvinvointiimme.

Hortensia

Hortensia

Upea näyttäväkukkainen hortensia ilahduttaa kauan, kun ostat sellaisen, jossa on runsaasti avautumattomia kukkia. Hortensia on loistava äitienpäivä kukka, sillä se on näyttävä muhkeilla kukinnoillaan ja sitä on saatavilla erilaisissa väreissä. Hortensiaa myydään myös leikkokukkana, mikä sen upeampaa äidille kuin saada lahjaksi upea ja täyteläinen kimppu, jossa on leikkohortensiaa.

Alkuperäinen hortensia on väriltään valkoinen, mutta kasvualustan happamuutta säätämällä voidaan saada kukkien väri vaihtumaan joko punaiseksi tai siniseksi. Hortensiat viihtyvät puolivarjoisella ja tuulensuojaisella paikalla ja vaativat paljon vettä säännöllistä kastelua. Sisällä jalohortensia menestyy valoisassa ja viileässä paikassa. Kastelun jälkeen alusastiaan ei saa jäädä vettä seisomaan. Hortensian voi siirtää ulos varjoisaan paikkaan kesäkuussa, kun hallanvaara on ohitse. Muista myös lannoittaa hortensiaa joko ruukkuun tai kasteluveteen lisättävällä lannoitteella.

Ruukkuruusu – suosituin äitienpäivä kukka

Ruukkuruusu

Pieniä ruukkuruusuja kutsutaan myös miniruusuiksi. Isommat, äitienpäivänä myytävät ruukkuruusut ovat monivuotisia ryhmäruusuja. Ryhmäruusut jaetaan terttu- ja jaloruusuihin. Tertturuusujen kukinto koostuu monista pienistä kukista, kun taas jaloruusulla on 1–3 suurta kukkaa tukevan varren latvassa.

Pienemmät ruukkuruusut voi istuttaa vaikkapa parvekelaatikkoon tai suurempaan ruukkuun yhdessä kesäkukkien kanssa. Isot ruukkuruusut ovat monivuotisia ja ne voidaan istuttaa myös suoraan maahan. Ryhmäruusut on hyvä suojata talveksi. Ruukkuruusu onkin kaikkein perinteisin äitienpäivä kukka. Ruukkuruusua löytyy useissa eri väreissä ja se voidaan sijoittaa kesäksi myös ulos.

Orkidea

Orkidea

Herkkä ja veistoksellinen orkidea on monelle äidille suosikki äitienpäivä kukka, sillä se kukkii pitkään. Huomioithan orkideaa viedessäsi, että trooppisiin lämpötiloihin tottunut orkidea ei saa saada kylmää kuljetuksen aikana.

Orkideaa kastellaan kukinnan ajan noin kerran viikossa upottamalla ruukku muutamaksi minuutiksi vesiastiaan. Kukinta on pitkäkestoinen, ja sen päätyttyä aloitetaan lannoitus orkidearavinteella. Orkidea ei viihdy kesällä paahteisella ikkunalla vaan vähän sisemmällä huoneessa varjossa tai hajavalossa. Orkideaa ei kannata viedä ulos, sillä se palaa herkästi auringossa.

Amppelikukat

Amppelikukat

Äitienpäivä on lähtölaukaus kesäkukkien ja amppeleiden myyntikaudelle. Tarjolla onkin upeita amppeleita, joiden kukinta kestää jopa elokuuhun asti. Amppeleiden koko on aina vain kasvanut, sillä ihmiset tykkäävät isoista ja näyttävistä amppelikokonaisuuksista. Ei ihme, että ne ovat niin suosittuja, sillä niillä saa parvekkeille ja terasseille väriä ja viihtyisyyttä vähällä vaivalla.

Leikkokukat

Leikkokukat

Leikkokukat tekevät arjesta juhlaa. Aina löytyy jokin syy ilahduttaa läheistä kukkakimpulla ja äitienpäivä on yksi loistava syy ostaa leikkokukkia. Äitienpäivänä on saatavilla valmiita kimppuja, joista löytyy varmasti sopiva niin äidille kuin mummullekin. Kukat maksavat vähän, mutta antavat paljon.

Miten pidetään leikkokukista huolta?

Suojaa leikkokukat kääräisemällä ne paperiin ja laita kostutettu paperi varsien ympärille kuljetuksen ajaksi. Uusi imupinta tulee leikata terävällä veitsellä, hätätilassa käy saksetkin. Alalehdet tulee poistaa, jotta ne eivät joudu veden alle. Leikkokukat laitetaan haaleaan veteen ja sekaan lisätään virkistepussi. Kukkia ei kannata asettaa suoraan aurinkoon tai lähelle hedelmiä.

Mitä kirjoittaa korttitekstiin?

Korttitekstissä on vain oma mielikuvitus rajana, anna siis palaa ja ole luova. Millaisen viestin haluat äidille antaa valitsemallasi kukalla ja kortilla? Joskus on haastavaa löytää sopivia sanoja, onneksi netissä onkin paljon valmiita värssyjä ja runoja, joista voi valita ja muokata niitä hieman omaan suuhun sopivaksi. Äitienpäivä runo kukka paketin kera ilahduttaa varmasti äitiä, vaikka runosi ei olisikaan ihan Tommy Tabermannin tuotosten veroinen. Äidillesi se on varmasti kaikkein rakkain.

Sisällysluettelo

Naistenpäiväkukat

Säästä viisi euroa koodilla NAISTENPAIVA23 kun tilaat perjantaihin 3.3.2023 menneessä.