Mitä on Cozy Gaming ja miksi se on niin tervehenkinen trendi?

Cozy Gaming ja tervehenkinen trendi

Elämme aikakautta, jossa suositaan suuria panoksia, jännittävää toimintaa ja erittäin kilpailuhenkisiä ympäristöjä. Tästä huolimatta hiljainen vallankumous on käynnissä. Tämä vallankumous haastaa perinteisen pelikäsityksen ja tarjoaa pelaajille terveellisen ja rentouttavan vaihtoehdon. Tämä on Cozy Gamingin, eli kodikkaan pelaamisen maailma, joka on nopeasti kasvava trendi. Luodaan katsaus siihen, että mistä kodikkaassa pelaamisessa oikein on kyse.

Määritelmä, eli mitä Cozy Gaming tarkalleen on?

Cozy Gaming poikkeaa perinteisistä kilpailu- ja voittostrategioita hyödyntävistä peleistä. Se korostaa mukavuutta, rentoutumista ja rauhallisuutta. Cozy-peleissä on usein väkivallatonta ja rauhoittavaa pelaamista, jossa pelaajat voivat uppoutua rauhallisiin ympäristöihin, suorittaa luovia tehtäviä tai kehittää sosiaalisia suhteita.

Kyse ei ole voittamisesta tai häviämisestä, vaan rauhallisesta matkasta ja edistymisen ilosta. Pelit kuten Animal Crossing: New Horizons, Stardew Valley ja Slime Rancher ovat esimerkkejä tästä genrestä, jossa keskitytään luomiseen, tutkimiseen ja yhteyksien luomiseen valloittamisen sijaan. 

Näiden lisäksi myös muut pelit ovat edelleen huippuluokkaa. Loistava esimerkki tästä ovat nettikasinopelit ja tietenkin kolikkopelit, kuten Starburst. Värikkään grafiikan ja ainutlaatuisten elementtien ansiosta pelaajat uppoutuvat nykyäänkin pelin tunnelmaan. Ja näin on monien pelien kohdalla.

Läpimurto, eli miten Cozy Gaming nousi esiin

Cozy Gamingin nousu ei ole äkillinen ilmiö. Se on useiden tekijöiden yhteisvaikutuksen tulos, joista merkittävin on tietoisuus siitä, että rennompi lähestymistapa asioihin on kokonaisvaltaisesti eduksi ihmisille. Peliala ei tietenkään ole poikkeus tästä, sillä se operoi yhteiskunnallisten trendien ja virtauksien keskellä – usein joko vahvistaen niitä tai vaikuttaen niihin.

Viime vuosien aikana nähtiin myös internetyhteyksien, laitteiden ja pelien kasvavaa käyttöä. Oman osansa ihmisten huomiosta saivat luonnollisesti eri pelityypit. Ei siis ole lainkaan yllättävää, että monien huomio ja kiinnostus suuntautuivat Cozy -peleihin. Esimerkiksi Animal Crossing: New Horizons nousi viime vuosien aikana kulttuuri-ilmiöksi, ja pelaajat arvostivat mahdollisuutta vierailla ystävien saarilla, kun todelliset saaritapaamiset ovat vaikeammin järjestettäviä. 

On hyvä huomata, että cozy-pelit tarjoavat mahdollisuuden mukavaan ajanvietteeseen myös sateisina päivinä, joilloin esim. kotimaanmatkat – vaikkapa Helsinkiin – eivät ole ihanteellisia. Pelit siis tarjoavat vaihtoehtoisen sekä rennon tavan viettää vapaa-aikaa kotosalla, jos matkustaminen syystä tai toisesta ei ole mahdollista.

Miksi kodikas pelaaminen sitten vetoaa ihmisiin?

Kodikas pelaaminen tarjoaa mahdollisuuden rentoutua mukavassa tunnelmassa kotona ilman sen suurempia järjestelyitä tai asioiden organisointia. Se on siis hyvin aikaa säästävä tapa viettää aikaa, sillä et tarvitse muuta kuin pelilaitteen ja toimivan nettiyhteyden – ja nämä asiat löytyvät useimmista kodista.  Cozy- pelit mahdollistavat rentoutumisen, hitaamman tahdin ja tyydytyksen saamisen yksinkertaisista tehtävistä ja saavutuksista.

Lisäksi nämä pelit tuovat yhteen erilaiset pelaajaryhmät: niin kokeneet kuin aloittelevat pelaajat sekä myös erialisista asioista pitävät pelaajat. Cozy-peleillä on siis pelaajia yhdistävä vaikutus ja näin syntyy uudenlaisia pelaajaverkostoja. 

Entä mille näyttää kodikkaan pelaamisen tulevaisuus?

Katsoessamme tulevaisuuteen, kodikkaan pelaamisen näkymät vaikuttavat vakaalta, sillä sen terapeuttista potentiaalia aletaan ymmärtää yhä paremmin. Kun yhä useampi kehittäjä tutkii tätä genreä, voimme odottaa, että kodikkaat pelit tulevat olemaan entistä monipuolisempia, käsittelemään erilaisia teemoja ja tarjoamaan monipuolisia pelikokemuksia.

Lisäksi saatamme nähdä, kuinka kodikkaat elementit sekoittuvat perinteisiin genreihin, luoden hybridipelejä, joissa rentoutuminen ja haasteet ovat tasapainossa. Esimerkiksi Ghost of Tsushiman Kurosawa Mode tarjoaa pelaajille meditatiivisen, rauhallisen kokemuksen pelin toiminnantäyteisen kerronnan keskellä.

Lisäksi on mahdollista, että virtuaalisen todellisuuden (VR, eli Virtual Reality glasögon) ja lisätyn todellisuuden (AR, eli Augmented Reality) kehittyessä näitä tekniikoita tullaan käyttämään myös cozy-pelien kehittämisessä. Niitä hyödyntämällä saadaan avattua aivan uudenlaisia ulottuvuuksia myös tähän peligenreen.

Johtopäätös: Kodikkaan pelaamisen trendin omaksuminen

Kodikkaan pelaamisen yleistyminen kyseenalaistaa perinteisen käsityksen videopelien luonteesta, jonka mukaan ne ovat aikaa vieviä, kilpailuhenkisiä tai väkivaltaisia. Ennen kaikkea se on osoitus pelaamisen kehittyvästä maisemasta ja sen kyvystä mukautua ja vastata muuttuviin yhteiskunnallisiin tarpeisiin ja mieltymyksiin.

Ottamalla kodikkaan pelaamisen omaksemme, emme ainoastaan tarjoa hengähdystaukoa kaoottisesta elämästämme, vaan vahvistamme myös ajatusta siitä, että pelaaminen voi olla monipuolinen, osallistava ja laaja-alainen väline, joka pystyy vastaamaan erilaisiin pelaajien tarpeisiin ja mieltymyksiin. Eikö pelaamisen pitäisi loppujen lopuksi olla juuri sitä? 

Pelaajat valitsevat omat suosikkipelinsä eri lajityypeistä, mutta yhdistelemällä eri lajityyppien parhaat puolet rauhalliseen kodikkaaseen pelaamiseen, cozy-pelit pystyvät keräämään taakseen suuren pelaajamäärän. Tämän määrän on helppo uskoa kasvavan myös tulevaisuudessa, sillä uudenlaisen teknologian avulla pelit tulevat todennäköisesti olemaan entistä sujuvampia, mukaansatempaavampia ja monipuolisempia.

Sisällysluettelo

Naistenpäiväkukat

Säästä viisi euroa koodilla NAISTENPAIVA23 kun tilaat perjantaihin 3.3.2023 menneessä.